Hlavní obsah

Na newyorských autobusech bude reklama s džihádistou hájícím zabíjení Židů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorský dopravní podnik musí povolit kontroverzní protiislámskou reklamu na autobusech městské hromadné dopravy. Podle úterního verdiktu soudu musí být ctěna svoboda projevu. Reklama, kterou si zadala organizace brojící proti islamizaci USA, ukazuje muslimského radikála obhajujícího zabíjení Židů.

Foto: Profimedia.cz

Autobus v New Yorku

Článek

„Zabíjením Židů uctíme Alláha a přiblížíme se mu,“ hlásá reklamní poutač, na němž je vyobrazen muž s hrozivým výrazem v obličeji, který má zčásti maskovaný šátkem. Další nápis dodává: „Toto je jeho džihád. Jaký je ten tvůj?“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Dopravní podnik nechtěl reklamu, která si údajně vypůjčila slova z hudebního videa radikálního palestinského hnutí Hamás, povolit. Namítal, že by mohla podněcovat k nesnášenlivosti a násilí.

Soudce John Koeltl v úterý tento argument odmítl. Podle něj je v prvé řadě třeba chránit ústavní právo na svobodu slova. Navíc by se podle něj neměla podceňovat tolerantnost Newyorčanů. Soudce upozornil na to, že reklamy se objevily už v Chicagu a San Francisku a žádné extrémní reakce nevyvolaly.

Reklamu si zaplatila pravicová organizace American Freedom Defense Initiative, která bojuje proti islamizaci Ameriky. Reklamní poutače dala i do newyorského metra a na autobusy ve Washingtonu. Ty z metra vyzývají k podpoře Izraele, jehož společnost je podle zadavatelů na rozdíl od jeho nepřátel civilizovaná. Na dvou desítkách autobusů v hlavním městě je zase vyobrazeno setkání Adolfa Hitlera s tehdejším palestinským muftím Aminem al-Husejním.

Reklama

Výběr článků

Načítám