Hlavní obsah

Žalobci chtějí Carnajeva na popravišti, ukázali jeho fotku se vztyčeným prostředníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Sedm žen a pět mužů vybraných do poroty začalo po dvou týdnech znovu projednávat kauzu bostonského atentátníka Džochara Carnajeva. V polovině dubna byl shledán vinným ze spoluúčasti na pumovém útoku proti mezinárodnímu maratónu v Bostonu v roce 2013. Rozhodnou o výši trestu. Žaloba žádá trest smrti a v úterý u soudu ukázala fotku Carnajeva ze soudní budovy, na níž na bezpečnostní kameru vzpurně ukazuje vztyčený prostředník.

Foto: Reuters

Žalobkyně Pellegriniová u soudu komentuje fotografii Carnajeva se vztyčeným prostředníkem.

Článek

„Toto je Džochar Carnajev. Bez starostí, bez lítosti, pořád stejný,“ prohlásila žalobkyně Nadine Pellegriniová k fotografii neupřesněného data, na níž Carnajev ve vězeňské kombinéze oranžové barvy ukazuje na kameru vztyčený prostředník.

Jednadvacetiletý Carnajev společně se svým bratrem Tamerlanem, jehož policie zastřelila na útěku, zavraždil čtyři lidi a víc než 260 dalších zranil. Soud ho uznal vinným ve všech třiceti bodech obžaloby, přičemž k sedmnácti z nich se váže trest smrti. [celá zpráva]

Žaloba ho chce dostat na popraviště a odmítá dohodu s obhajobou, která nabízela, že Carnajev uzná vinu za upuštění od trestu smrti.

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

Žalobci odmítají argument obhájců, že mladší Džochar byl pod pod vlivem Tamerlana, který o všem rozhodoval. Pellegriniová opakovaně prohlásila, že Carnajev jednal svévolně a s pohrdáním vůči životu ostatních lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu se promítaly nové záběry z útoku v Bostonu Video: Reuters

Dohodu, na jejímž základě by atentátník uznal svoji vinu, by však upřednostnili rodiny mnohých obětí. Podle jednoho z průzkumů mínění by většina obyvatel Bostonu byla raději, aby dostal doživotní trest bez možnosti propuštění.

Rodiče osmiletého Martina Richarda, nejmladší oběti útoku, dokonce minulý týden vyzvali žalobce, aby „trápení ukončili“ a stáhli požadavek na trest smrti, aby se proces neprotahoval odvolacími řízeními.

Reklama

Související články

Carnajev chtěl potrestat USA, tvrdí obžaloba

Džochar Carnajev, který podle obžaloby se svým bratrem Tamerlanem provedl v dubnu 2013 bombový útok na bostonský maraton, chtěl prý potrestat Spojené státy....

Výběr článků

Načítám