Hlavní obsah

Záběry umírajících dětí po chemickém útoku v Sýrii rozplakaly delegáty v Radě bezpečnosti

New York

Video pořízené po chemickém útoku v Sýrii zhlédli ve čtvrtek členové Rady bezpečnosti OSN. Záběry, na nichž se lékaři bezúspěšně snaží zachránit umírající děti, podle agentur Reuters a AP pohnuly některé přítomné k slzám.

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Muž gestikuluje po jednom z útoků v syrském Sarminu.

Článek

„Ze všech vycházel zápach jako po bělicím prostředku,“ vypověděl syrský lékař Mohammad Tennari, který zraněným v polovině března ve městě Sarmin pomáhal. Za hranice mu pak pomohli Američané, kteří také zorganizovali jeho vystoupení na půdě OSN.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle Tennariho, jenž podle svých slov asistoval u obětí celkem půl tuctu chemických útoků, umíraly v Sarminu převážně ženy a děti.

K slzám ve čtvrtek podle agentur pohnuly některé přítomné záběry, na nichž se lékaři marně snaží zachránit životy tří dětí ve věku jeden až tři roky. Prostor, v němž se postižení nacházeli, byl tak nacpaný, že jedno z těchto dětí muselo ležet na těle své babičky, která umřela krátce před ním.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Spojené státy opakovaně obviňují syrskou vládu z nasazování otravných plynů nejen proti nepříteli, ale i civilistům. Z používání bojových jedů jsou ovšem obviňovány také různé skupiny povstalců.

Reklama

Související články

Sýrie používá otravné plyny, tvrdí HRW

Syrská armáda plnila barelové bomby i jedovatými plyny. Uvedla to organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) s odvoláním na svědky březnových...

Syrská válka má přes 222 000 mrtvých

Syrská válka si vyžádala od jara 2011 už přes 222 tisíc obětí. Oznámili to ve čtvrtek syrští ochránci lidských práv, kteří situaci monitorují z exilu. OSN...

Výběr článků

Načítám