Hlavní obsah

Policista v USA vystřílel zezadu několik ran do černocha, byl obviněn z vraždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charleston
Aktualizováno

Bělošský policista, který v americkém státě Jižní Karolína o víkendu zastřelil neozbrojeného černocha, byl v úterý obviněn z vraždy. Oznámil to starosta města North Charleston, kde policista usmrtil muže po běžné dopravní kontrole osmi výstřely do zad, protože utíkal. Jde o další z řady případů, kdy policisté v USA zabili černocha, v ostatních ale obviněni nebyli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bělošský policista vystřílel na černocha osm ranVideo: Reuters

 
Článek

Třiatřicetiletý policista Michael Slager podle videozáznamu natočeného náhodným kolemjdoucím opakovaně střelil prchajícího Waltera Scotta do zad, neboť padesátiletý černoch chtěl po drobné potyčce utéci a nereagoval na jeho výzvu k zastavení.

Po výstřelech, po nichž se Scott bezvládně skácel k zemi, mu Slager nasadil pouta, vedle něj pohodil paralyzér, který po potyčce ležel na zemi, a teprve pak zavolal vysílačkou pomoc.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kolegům podle listu New York Times oznámil: „Vypáleny vystřely. Podezřelý leží. Vzal mi taser.“ Slager se po zadržení hájil tím, že se obával o svůj život, protože mu padesátiletý Scott sebral jeho paralyzér.

Slager zastavil Scottův mercedes, protože měl rozbité zadní světlo. Když muž začal utíkat, použil na něj taser.

Starosta policistu odsoudil

Podle starosty Keitha Summeye učinil policista špatné rozhodnutí, za které musí nést následky: „Když uděláte špatné rozhodnutí, nezáleží na tom, zda se skrýváte za ochranným štítem, či jste běžný občan – musíte s tím rozhodnutím žít.“

Scottova rodina na tiskové konferenci poděkovala autorovi videa, bez nějž by nebylo jisté, zda by se blízcí dozvěděli pravdu o této události.

Scott byl podle místních novin The Post and Courier asi desetkrát zatčen, většinou za neplacení alimentů a kvůli tomu, že se nedostavil k soudu. Bratr se domnívá, že před policistou utíkal, protože si myslel, že ho chce zase zadržet kvůli péči o děti.

Stotisícový North Charleston je třetím největší městem v Jižní Karolíně a žije v něm 47 procent Afroameričanů a 37 procent bílých. U policie je 80 procent bělochů.

USA loni zažívaly masové nepokoje poté, co se poroty rozhodly neobvinit policisty, kteří ve Fergusonu ve státě Missouri, respektive v New Yorku ve sporných případech usmrtili neozbrojené černochy. Černošská menšina v USA obviňovala bělošské policisty z diskriminace a přílišného používání násilí, kvůli čemuž případy šetřilo i federální ministerstvo spravedlnosti. To se bude angažovat i ve Slagerově kauze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám