Hlavní obsah

Carnajev chtěl potrestat USA, tvrdí obžaloba

Boston

Džochar Carnajev, který podle obžaloby se svým bratrem Tamerlanem provedl v dubnu 2013 bombový útok na bostonský maraton, chtěl prý potrestat Spojené státy. V závěrečné řeči to prohlásil státní zástupce Aloke Chakravarty. Požaduje pro muže trest smrti.

Foto: Jane Flavell Collins, ČTK/AP

Kresba ze soudní síně zobrazuje žalobce Aloka Chakravartyho, jak ukazuje na obžalovaného Džochara Carnajeva.

Článek

"Obžalovaný si myslel, že jeho hodnoty jsou důležitější než lidé kolem něho. Chtěl probudit mudžáhidy, svaté válečníky," řekl Chakravarty. "Chtěl terorizovat tuto zemi. Chtěl potrestat Ameriku za to, co dělá jeho lidem," dodal.

Jednadvacetiletý Džochar je obžalován z celkem 30 činů, přitom 17 z nich v případě uznání viny postačuje pro vynesení trestu smrti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obhajoba ale stejně jako na začátku procesu i v jeho závěru argumentovala tím, že Džochar byl bratrem silně ovlivněn a možná i zastrašován. Chce vyhlášení trestu smrti zvrátit.

"Neexistuje žádná omluva. Nikdo se o žádnou snaží. Umístění bomby na bostonském maratonu před jedním rokem a 51 týdny byl nesmyslný čin," reagovala dnes v závěrečné řeči také Džocharova obhájkyně Judith Clarkeová. "Džochar Carnajev je připraven vaším verdiktem nést odpovědnost za své činy," pokračovala.

Dodala ale, že důkazy ukázaly, že to byl Tamerlan, kdo byl strůjcem útoku. "Tamerlan vyrobil bombu, Tamerlan zavraždil policistu Colliera, Tamerlan vedl a Džochar ho následoval," dodala Clarkeová.

Reklama

Výběr článků

Načítám