Hlavní obsah

EU chce normalizovat vztahy s Kubou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová se v úterý v Havaně setkala s prezidentem Raúlem Castrem k jednání o normalizaci vzájemných vztahů. Po schůzce podle agentury AP sdělila novinářům, že dohoda mezi EU a Kubou by mohla být uzavřena do konce letošního roku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová

Článek

„Rozhodli jsme se urychlit konzultace, což by mohlo přispět k dohodě o obrysech budoucí smlouvy,” konstatovala eurokomisařka. Evropská unie zmrazila vztahy s Kubou v roce 2003 v reakci na zatýkání disidentů. Proces obnovy vztahů začal loni.

Mogheriniová přijela na Kubu nedlouho po normalizaci diplomatických styků mezi Havanou a Washingtonem. Pokrok ve vztazích mezi odvěkými nepřáteli přivítala, ale upozornila, že jednání o obnově vztahů Kuby s EU je „zcela samostatná záležitost”.

Kuba je jedinou latinskoamerickou zemí, která nemá dvoustrannou smlouvu s EU. Od loňského dubna, kdy proces opětného sbližování začal, se už uskutečnila tři kola vzájemných diplomatických konzultací. Další kolo se má uskutečnit v Bruselu koncem dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám