Hlavní obsah

Utah umožnil popravy zastřelením

– Salt Lake City • Aktualizováno

Utah se stal jediným státem USA, kde věznice mohou vykonat popravu odsouzeného za pomoci střelných zbraní v případě, že se jim nebude dostávat smrtících injekcí. Příslušný návrh zákona v pondělí podepsal guvernér Utahu Gary Herbert, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Popravčí místnost v Salt Lake City, ve které byl v roce 2010 popraven vrah Ronnie Lee Gardner střelnými zbraněmiVideo: Reuters

 
Článek

Guvernér uvedl, že použití popravčích čet je podle jeho názoru "poněkud hrůzné". Utah ovšem patří mezi ty americké státy, které uplatňují nejvyšší trest, a musí mít náhradní způsob provedení popravy pro případ, že nedostatek smrtících látek pro tyto účely bude pokračovat, citovala jej agentura AP.

Návrh zákona předložený republikány schválila letos v únoru utažská Sněmovna reprezentantů a v první polovině března také utažský Senát. Nový zákon stanovuje, že pokud se úřadům nepodaří obstarat si zákonným způsobem náplň do injekcí 30 dní před datem stanoveným pro popravu, měla by ji provést popravčí četa.

Kritici nového opatření považují nasazení popravčích čet za barbarské. Americký svaz občanských svobod (ACLU) za Utah uvedl, že tento stát kvůli němu vypadá "zpátečnicky a zaostale".

Problémy se sérem

Utah používal popravčí čety do doby, než v roce 2004 schválil provádění poprav injekcemi. Utažští zákonodárci tehdy uvedli, že použití popravčích čet vyvolává velký zájem médií a odvrací pozornost od obětí.

Foto: ČTK/AP

Popravčí místnost ve věznici Draper v Utahu

Některé americké státy mají v poslední době problém se sháněním látek do smrtících injekcí, neboť některé farmaceutické firmy – zvláště z Evropy – odmítají poskytovat své produkty k těmto účelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám