Hlavní obsah

Američanku propustili po 22 letech v cele smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osvobozující verdikt si v pondělí vyslechla jednapadesátiletá Američanka, která strávila více než dvacet let v cele smrti. Žena byla v roce 1990 odsouzena k nejvyššímu trestu, podle výsledku nového procesu se však ničeho nedopustila. Nejdéle nevinně pykajícím vězněm v amerických dějinách byl Ricky Jackson, který vysoudil odškodné přes milión dolarů (25,4 miliónu korun).

Foto: Mark Henle, ČTK/AP

Soud propustil Debru Milkeovou po 22 letech v cele smrti.

Článek

Předchozí soudce poslal podle agentury AP Američanku za mříže pouze na základě výpovědi nespolehlivého policisty.

Debra Milkeová z Arizony čekala za mřížemi na popravu 22 let poté, co ji soudce uznal vinnou z vraždy čtyřletého syna Christophera. Toho podle obžaloby v prosinci 1989 oblékla do jeho oblíbeného oděvu a řekla mu, že půjdou do obchodního domu za Santa Clausem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pak jej předala dvěma mužům, kteří dítě převezli do arizonské pouště a tam jej zastřelili. Oba muži byli rovněž odsouzeni k smrti, proti Milkeové však u soudu odmítli svědčit. Obžaloba za motiv činu označila životní pojistku na 5000 dolarů (130 000 korun). Žena se také podle prokuratury již nechtěla o syna starat, zároveň ale chtěla zabránit tomu, aby jej měl v péči otec.

Svědectví nespolehlivého detektiva

Odvolací soud však předloni původní verdikt zrušil a nařídil nový proces. Při něm nyní soudkyně Rosa Mrozová dospěla k závěru, že hlavním a nedostatečným důkazem obžaloby bylo svědectví nedůvěryhodného detektiva, podle něhož se žena při výslechu přiznala.

Výpověď však nebyla nikde zaznamenána a žena ji před soudem popřela. Zásadním opomenutím žalobců podle soudu bylo, že v původním procesu neuvedli, kdo je oním vyslýchajícím detektivem. Šlo totiž o muže, který byl později po řadě postihů od policie vyloučen a který v jiných případech opakovaně prokazatelně lhal pod přísahou či používal násilí pro vynucení kýžené výpovědi.

Soudkyně tak v pondělí definitivně zrušila obvinění Milkeové poté, co prokuratura neuspěla se svým posledním odvoláním.

Za 39 let života milión dolarů

Devětapadesátiletý Ricky Jackson z amerického Ohia, kterého loni propustili po 39 letech z vězení, kde seděl za vraždu, kterou ale nespáchal, dostane přes milión dolarů (25,4 mil. korun) odškodného.

Foto: Kim Palmer, Reuters

Ricky Jackson byl ve vězení nevinně 39 let

Soud v Ohiu ve čtvrtek nařídil, aby stát Jacksonovi, nejdéle nevinně pykajícímu vězni v amerických dějinách, vyplatil kompenzaci v souladu se zákonem přijatým parlamentem v Ohiu. Ten stanoví 142,5 dolaru za den, děleno dvěma – v jeho případě 14 178 dnů. „Netušil jsem to. Dozvěděl jsem se o tom od vás,“ řekl Jackson zpravodaji deníku Cleveland Plain Dealer.

Jacksona odsoudili spolu s Wileym Bridgemanem a jeho bratrem Kwamem Ajamuem za vraždu Harolda Frankse spáchanou v roce 1975.

Porota ho uznala vinným poté, co tehdy 12letý chlapec Eddie Vernon tvrdil, že útok viděl. Po letech však svědectví stáhl.

Reklama

Výběr článků

Načítám