Hlavní obsah

O křeslo amerického prezidenta usiluje rétor v botách z pštrosí kůže

Washington
Aktualizováno

Čtyřiačtyřicetiletý texaský senátor Ted Cruz v pondělí jako první republikán veřejně oznámil, že se hodlá v příštím roce ucházet o funkci prezidenta Spojených států. Dobrý rétor patří mezi mladé konzervativce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ted Cruz se chce stát příštím americkým prezidentemVideo: Reuters

 
Článek

”Ucházím se o úřad prezidenta a doufám, že získám vaši podporu,” uvedl Cruz na Twitteru. V jeho prohlášení stojí: „Nastal čas pravdy, čas zvednout výzvy, jak to Američané vždy dělali.“ Zdůraznil, že mladí odvážní konzervativci vrátí Americe velikost: „Jsem připraven stanout po vašem boku a vést boj.“

Cruz patří ke konzervativnímu křídlu Republikánské strany a má podporu radikálního hnutí tea party. Je ostrým kritikem demokratického prezidenta Baracka Obamy a zejména jeho reformy amerického zdravotnictví.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Senátor, který nosí boty z pštrosí kůže, si získal jméno během dvou let působení v Senátu, kde tvrdě bojoval proti reformě zdravotnictví. Když se měla schvalovat, účastnil se obstrukcí a pronesl proti ní 21hodinový projev.

Zatím má malou podporu

Podle průzkumu CNN ale nemá velkou podporu. Mezi voliči a příznivci republikánů dostal jen čtyři procenta hlasů, zatímco guvernér Wisconsinu Scott Walker 13% a bývalý floridský guvernér Jeb Bush 16 %.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Ted Cruz

Míní si ale získat srdce republikánských voličů nejen projevy, ale taky činy. Obdobně jako další mladí republikáni, u nichž je možné, že budou bojovat o nominaci, senátoři Rand Paul a Marco Rubio, bude čelit kritice kvůli malé zkušenosti. Senátorem je Cruz dva roky. Dlouho měl dvojí občanství, kromě amerického ještě kanadské, protože se narodil v Kanadě Američance a Kubánci.

Reklama

Výběr článků

Načítám