Hlavní obsah

Lidstvu hrozí fatální nedostatek vody, varují vědci

Novinky, bok

Nová zpráva Organizace spojených národů ohledně stavu vodních zásob přitvrdila v katastrofických prognózách. Dokument naznačuje, že lidstvo směřuje do záhuby. Do deseti let bude čelit nedostatku vody tři miliardy lidí ze 48 zemí světa. V roce 2030 se zásoby vody sníží o 40 procent a dostanou se na kriticky nízkou úroveň.

Foto: Profimedia.cz

Celosvětové zásoby vody se snižují, lidstvu tak hrozí její nedostatek, varovali vědci.

Článek

Vědci upozorňují na to, že se do roku 2050 bude muset zvýšit produkce v zemědělství o 60 procent, v rozvojových zemích pak o celých 100 procent. To ovšem znamená další nároky na vodu. Ve zpracovatelském průmyslu vzroste požadavek na vodu o plných 400 procent. „Ostatní sektory se budou přidávat,” píše se ve zprávě.

Největším problémům budou čelit rozvojové země, kde situaci zhoršuje především rychlá urbanizace.

OSN zároveň varovala před narůstajícím zamořováním podzemních zdrojů vody těžkými kovy a dalšími látkami používanými v zemědělství a průmyslových odvětvích. Nedostatečná je i likvidace velkých skládek a čištění odpadních vod.

Dodatečná rizika mohou představovat i klimatické změny.

OSN proto vyzývá k zahájení „modré revoluce“ - kampaně za zachování stávajících vodních zdrojů, vytváření nových a investování financí do distribuce vody v chudých ekonomikách.

Reklama

Výběr článků

Načítám