Hlavní obsah

Manévr hodný profesionála. Harrisona Forda chválí za nouzové přistání na golfovém hřišti

Los Angeles

Hollywoodský herec Harrison Ford učinil rozhodnutí hodné profesionálního pilota, když jeho jednomotorovému letounu ST-3KR krátce po vzlétnutí z letiště v Santa Monice vypověděl službu motor. Ford se snesl na golfové hřiště Penmar. Nejenže zachránil sebe, nýbrž ani neohrozil lidi z obytných čtvrtí v okolí, které by přelétal, kdyby se snažil vrátit na letiště.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Harrison Ford nouzově přistál na golfovém hřištiVideo: Reuters

 
Článek

„Měl doslova pět sekund. Devětadevadesát procent pilotů by se obrátilo a vydalo zpět k ranveji. A spadli by. Harrison udělal to, co by udělali nejlepší piloti na světě. Učinil správný obrat, k jakému bylo letadlo bez motoru stavěné,“ ocenil Harrisona filmový producent Ryan Kavanaugh v rozhovoru pro magazín The Hollywood Reporter.

Rovněž Christian Fry z leteckého sdružení v Santa Monice herce chválil. Podle něj šlo o „naprosto nádherné nouzové přistání provedené neuvěřitelně dobře vycvičeným pilotem“.

Foto: ČTK/AP

Harrison Ford

Podle Eddieho Aguglii, který přistání pozoroval přímo z hřiště, měli obyvatelé okolních domů štěstí, že letoun pilotoval 72letý Ford. „Riskoval život tím, že slétl na golfové hřiště, namísto toho že by se pokusil letět dál a vrátit se na letiště. Ještě 25 metrů a nechci ani pomyslet na to, co by se stalo. Zachránil několika lidem život,“ řekl stanici NBC News.

Ford podle úřadů letěl ve výšce 900 metrů a před přistáním zavadil o strom.

Fordův management uvedl, že herec není ohrožen na životě a lékaři očekávají, že se plně zotaví. Svědci popsali, že utrpěl rány na hlavě.

Ford začal létat před dvaceti lety. Má také licenci na helikoptéry. Nouzové přistání zažil už v roce 2000 v Nebrasce, tehdy i se svým spolucestujícím vyvázl bez zranění. Stejné štěstí měl o rok dříve, když při přistání havaroval v Los Angeles.

Fordův dvoumístný jednomotorový stroj Ryan Aeronautical ST-3KR byl vyroben v roce 1942. Za druhé světové války se na těchto letadlech cvičili američtí armádní piloti.

Reklama

Související články

Herec Harrison Ford havaroval se svým letadlem

Dvaasedmdesátiletý hollywoodský herec Harrison Ford utrpěl zranění poté, co havaroval na golfovém hřišti v Los Angeles s malým letadlem, které sám pilotoval....

Výběr článků

Načítám