Hlavní obsah

Atentátníkovi z Bostonu hrozí sedmnáctkrát trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston
Aktualizováno

V Bostonu ve středu začal soud s Džocharem Carnajevem, který spáchal atentát na městském maratonu v Bostonu před dvěma lety. Tehdy devatenáctiletý Carnajev se svým o sedm let starším bratrem Tamerlanem odpálili nedaleko cíle závodu dvě podomácku vyrobené bomby. Při útoku a pozdějším útěku před policií zabili tři lidi a více než 260 zranili.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Muž s cedulí Trest srmti je vražda před budovou soudu, kde se odehrává proces s Džocharem Carnajevem.

Článek

Proces začal řečmi žaloby a obhajoby. Podle žaloby měl Carnajev „na srdci vraždu“, když v davu u cílové roviny nastražoval nálož. Obhájci naopak soustředí obranu Carnajeva kolem argumentu, že byl pod vlivem staršího a fanatického Tamerlana, kterého na útěku zastřelili policisté. Žaloba to odmítla tvrzením, že také Džochar považoval za svou svatou povinnost vést boj proti Spojeným státům.

Obhajoba posléze připustila, že Carnajev měl na útoku podíl. Následoval prý svého bratra Tamerlana, které se radikalizoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Běžec natočil výbuch v Bostonu z vlastního pohleduVideo: LiveLeak.com

Bratři, oba vyznavači islámu, pocházeli z Čečenska. Bomby si vyrobili doma z tlakových hrnců naplněných hřebíky a střepinami. Mezi oběťmi byl i osmiletý chlapec. Několika zraněným museli lékaři amputovat končetiny.

Foto: Reuters

Džochar Carnajev

Pachatelé z místa činu utekli, policie je o několik dní později zastihla na předměstí Bostonu. Mladíci přitom zastřelili jednoho strážce. Mladšího Džochara posléze našli schovaného v člunu na soukromém pozemku. Byl celý od krve.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry kamery vybavené termovizí, která pomohla odhalit podezřelého atentátníka z Bostonu Video: Reuters

Teď čelí 30 bodům obžaloby. V 17 z nich mu hrozí trest smrti.

Začátek procesu, který má trvat několik měsíců, provázely dlouhé přípravy. Přes dva měsíce trval výběr soudní poroty. Úřady vybíraly z více než 1300 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Žalobce chce pro Carnajeva trest smrti

Džochar Carnajev, který je obžalovaný z atentátu při loňském bostonském maratonu, by mohl dostat trest smrti. Požaduje ho obžaloba. Při explozích zemřeli tři...

Výběr článků

Načítám