Hlavní obsah

Zeman se v USA vyslovil pro boj proti islámskému terorismu

Washington
Aktualizováno

Český prezident Miloš Zeman v pondělí v USA podpořil Izraelce a vyslovil se pro koordinovanou akci mezinárodního společenství proti islámskému terorismu. Zeman to prohlásil na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC).

Foto: ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman v USA

Článek

Ve svém projevu Zeman připomněl slova amerického prezidenta Johna Kennedyho pronesená u Berlínské zdi. „Znáte ten známý slogan: Ich bin ein Berliner. Nyní musíme všichni říci: Jsem Žid," pronesl český prezident v angličtině a poslední větu zopakoval i v hebrejštině. Posluchači reagovali potleskem vestoje.

„Vaše diskriminace je naše diskriminace, vaše oběti jsou naše oběti," dodal Miloš Zeman a prohlásil, že svět čelí hrozbě islámského terorismu. Zároveň řekl, že jako reakci navrhuje systematický a koordinovaný boj proti základnám islámského terorismu, společnou mezinárodní akci pokud možno pod záštitou Rady bezpečnosti OSN a využívající bezpilotních letadel, zvláštních jednotek a tajných služeb.

"Byl jsem informován, že zastřešující organizací (islámských teroristů) je Muslimské bratrstvo. Šéf Al-Káidy (teroristická organizace založená Usámou bin Ládinem) je členem Muslimského bratrstva, šéf Tálibánu (radikální hnutí působící v Afghánistánu a Pákistánu) je členem Muslimského bratrstva. Stejné je to s Hamasem (radikální palestinské hnutí), Hizballáhem (libanonské radikální hnutí), s frontou An-Nusra (ozbrojenci napojení na Al-Káidu bojující v Sýrii) a tak dále," prohlásil Zeman.

Nová strategie

"Potřebujeme novou strategii v boji proti islámskému terorismu. Ne tanky, ne pěchotu, ne dělostřelectvo, ale bezpilotní letouny, zvláštní jednotky a tajné služby," upřesnil český prezident. V této souvislosti vyzdvihl činnost izraelské tajné služby Mossad, která je podle něj jedinou efektivní tajnou službou světa. Proč je podle něj potřeba bojovat proti islamistům? "Už nikdy více nesmíme pochodovat dobrovolně jako ovce na porážku," prohlásil Zeman.

Moderátor se ho poté zeptal, proč Česká republika tak podporuje Izrael. "Velmi jednoduchá otázka a velmi jednoduchá odpověď. Protože máme stejnou historii. Byli jsme obklopeni nepřáteli, diktaturami. Bývalé Československo bylo jediným ostrovem demokracie v srdci Evropy," uvedl Zeman s tím, že Izrael je na tom podobně na Blízkém východě. "A mezi těmito dvěma ostrovy tak musí existovat solidarita," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám