Hlavní obsah

V Karibiku zadrželi Čecha, který se skrýval před vězením

– Praha

Policisté zadrželi loni v listopadu v Dominikánské republice čtyřiašedesátiletého muže, který byl v Česku odsouzen za závažnou hospodářskou trestnou činnost. Převezen byl do tuzemska, kde si ve vězení odpykává trest. V pondělí o tom informoval mluvčí policejního prezidia David Schön.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle zahraničních agentur byl v Karibiku zadržen Viliam Nikoden, na kterého byl v roce 2009 vydán evropský i mezinárodní zatykač. Čech byl zadržen v okolí města Monte Cristi, které leží severně od hranic Dominikánské republiky a Haiti.

Letos tuzemská policie informovala o jiném podobném případu. Na přelomu ledna a února byl zatčen v Dominikánské republice hledaný Jiří Exner, který se přes dva roky skrýval před vyšetřováním. Jeho případem se zabývají pražští policisté.

Dominikánská republika patří dlouhodobě mezi oblíbená místa Čechů, kteří se skrývají před zákonem. Například v červenci 2012 byl odtamtud do ČR vydán František Hajn, který byl krátce předtím v nepřítomnosti odsouzen k deseti letům vězení za loupež 154 miliónů korun z vozu agentury v Praze 6 v září 2002. V novém procesu byl zproštěn viny pro nedostatek důkazů a poté zažádal o odškodnění dva milióny korun.
V říjnu 2012 zadržela policie v Dominikánské republice sedm dalších Čechů, hledaných zejména kvůli podvodům a praní špinavých peněz. Objevena tam tehdy byla celkem dvacítka českých podezřelých z trestné činnosti, zadržení některých ale tehdy překazil hurikán Sandy, kvůli němuž se policie včas nedostala do zaplavených oblastí. Češi si tam prý tehdy vytvořili komunitu a pomáhali si vytvářet falešné identity. Před rokem byl z Dominikánské republiky do ČR dovezen také Petr Masopust, po němž bylo vyhlášeno pátrání téměř čtyři roky kvůli obvinění z podvodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám