Hlavní obsah

Robocop z Floridy bude pokutovat řidiče

Právo, roš

Už příští rok se může v některém městě USA objevit policista robot, který bude vydávat řidičům pokuty za špatné parkování. Dálkově ovládaný přes 180 cm vysoký humanoid (na snímku) s otočnou hlavou už prochází zkouškami v laboratoři Floridské mezinárodní univerzity, informoval server Infowars.com.

Foto: Profimedia.cz

Elektronický policista je řízen na dálku.

Článek

Elektronický policista, jemuž se také přezdívá Robocop podle stejnojmenného sci-fi filmu z roku 1987, není zatím autonomní, ale dálkově ovládaný prvky na těle skutečného strážce pořádku včetně virtuálních brýlí.

Vynález má pomoci dál pracovat policistům, kteří ve službě utrpěli fyzickou újmu. Server v tom však spatřuje „další úroveň zastrašování ve stále více militarizovaném policejním státě“.

Na plně autonomním policejním robotovi se už pracuje. Typ Knightscope K5 sice ještě nemá zbraň, zato je prostředkem totálního sledování: pozná obličej a během minuty naskenuje 1500 poznávacích značek.

Umí také nahrát dění kolem sebe zvukem a obrazem včetně konverzace lidí, zmapovat okolí 3D radarem a laserem, zjistit chemické látky v ovzduší a rozlišit „podezřelé jednání“.

Foto: Profimedia.cz

Elektronický policista je řízen na dálku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám