Hlavní obsah

Australana na Guantánamu týrali pět let. Teď zrušili i jeho odsouzení

Washington

Byl prvním vězněm na Guantánamu a jedním z mála, které americký vojenský soud po 11. září odsoudil za terorismus. Teď se po letech dočkal zrušení verdiktu. Australan David Hicks strávil na Guantánamu pět let.

Článek

„Máme za Davida radost. Konečně se může od Guantánama oprostit,“ komentoval středeční rozhodnutí odvolacího soudu právník Wells Dixon z americké nevládní organizace Středisko pro ústavní práva.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Hickse mezi bojovníky Tálibánu zadrželi v roce 2001 američtí vojáci po invazi do Afghánistánu a na Guantánamo ho přepravili hned v následujícím roce. Jeho právník přiznal, že Hicks v Afghánistánu podstoupil výcvik ve vojenském táboře.

Věznili ho pět let, než přiznal svou vinu. Americké úřady ho vinily z materiální podpory terorismu.

Soud Australanovi vyměřil sedm let, ale vzhledem k tomu, že si Hicks už šest roků odseděl, byl o devět měsíců později vydán do vlasti. V Austrálii ho na konci roku 2007 propustili. Hicks tehdy popsal, jak se mu ulevilo a jak ho Američané na Guantánamu týrali a bili.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Nyní americký odvolací soud Hickse všech obvinění zprostil. Podle něj ani ve své době nemohl a neměl být kvůli takovým obviněním souzen, protože jeho činnost tehdy nepředstavovala porušení amerického ani mezinárodního práva.

Reklama

Výběr článků

Načítám