Hlavní obsah

Obama žádá Kongres o souhlas s vojenskou operací proti džihádistům

Americký prezident Barack Obama požádal ve středu Kongres, aby schválil použití vojenské síly v boji proti radikálům z hnutí Islámský stát (IS). Operace by podle prezidenta měla trvat maximálně tři roky a Američané by se neměli zapojovat do „trvalých útočných pozemních bojů”.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

V dopise, kterým svůj návrh doprovodil, Obama vysvětlil, že mu jde zejména o potvrzení současného rozsahu zapojení Spojených států do koalice proti radikálům. Spekulace, že by šéf Bílého domu mohl požádat o povolení k případnému použití pozemních jednotek, se tak zatím nenaplnily.

Nejde o "schválení dlouhodobé, rozsáhlé pozemní operace jako byly ty, jež naše země podnikla v Iráku a Afghánistánu," ujistil Obama. Nový mandát by ale dovoloval omezené zapojení jednotek do záchranných misí a speciálních pozemních operací.

Spojené státy vedou mezinárodní koalici proti IS, v níž aktivně působí letectva několika arabských zemí a také Británie a Francie od loňského srpna. Armádní velitelé upozornili, že v daném rozsahu a s použitou technikou jde, pokud jde o porážku IS, o běh na dlouhou trať, který se dá měřit spíše v letech než v měsících.

Reklama

Výběr článků

Načítám