Hlavní obsah

Student našel film o lodním neštěstí z roku 1915. Zemřelo při něm 220 Čechů

– Chicago

Nečekaný nález náhodně objevil v chicagských archivech student Jeff Nichols. Ve starých filmových záznamech z let první světové války našel záběry tragického lodního neštěstí na Michiganském jezeře z roku 1915, kterému se přezdívá „český Titanic”, neboť více než čtvrtina obětí byli Češi. V úterý o tom informovala agentura AP.

BEZ KOMENTÁŘE: Sestřih záběrů z tragického lodního neštěstí v roce 1915Video: Europeana1914-1918

 
Článek

V létě roku 1915 společnost Western Electric připravila pro své chicagské zaměstnance piknik. Své pracovníky chtěla dopravit na druhý břeh jezera do Michigan City v Indianě s pomocí pěti přistavených parníků. Na jeden z nich, SS Eastland, se nalodilo 2500 lidí.

Osud ale výletu nepřál. Hned v přístavišti na Chicago River se loď pod tíhou  výletníků převrátila na bok a nabrala vodu. Loď byla vratká, pumpy pro přečerpávání vody nefungovaly. Z 844 mrtvých bylo kolem 220 české národnosti.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mezi zaměstnanci Western Electric byly totiž stovky Čechů, jejichž chicagská kolonie byla tehdy po Vídni ve světě nejpočetnější. Osudný den našli jen pár metrů od břehu smrt celé české rodiny, tragédie bývá označována jako "český Titanic".

Záběry z nizozemského válečného týdeníku

Nichols objevil unikátní záběry v nizozemském válečném zpravodajském týdeníku. První záběr ukazuje dobrovolníky a záchranáře, jak se na převržené lodi snaží zachránit, co se dá. Druhý záběr byl natočen týden po katastrofě a zachycuje pokus o vyzdvižení plavidla.

Nizozemský filmový archiv EYE Film Instituut Nederland potvrdil, že týdeník má ve svých fondech.

Historici měli podle listu Chicago Tribune delší dobu podezření, že filmové záběry chicagského neštěstí musejí existovat. Na fotografiích zachycujících místo tragédie jsou totiž vidět filmařské stativy. "Ztracené filmy se nakonec najdou v místech, kde byste je hledali nejméně. Takže Nizozemsko není žádné překvapení," komentoval nález Nichols.

Reklama

Výběr článků

Načítám