Hlavní obsah

Obama nepojede do Moskvy na oslavy výročí konce války

Americký prezident Barack Obama se nechystá do Moskvy na květnové oslavy 70. výročí vítězství v druhé světové válce. Uvedl to Obamův bezpečnostní poradce Ben Rhodes.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

"Nečekám naši účast na úrovni hlavy státu. Prezident Obama neplánuje cestu do Moskvy," řekl Rhodes. V současnosti jsou vztahy mezi oběma velmoci velice napjaté kvůli konfliktu na Ukrajině.

Naposledy přijel americký prezident na moskevské oslavy v roce 60. výročí konce války, ale na rozdíl od Obamy měl tehdy George Bush mladší dosti dobré vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Obama chyběl i na loňské zimní olympiádě v jihoruském Soči.

Účast na moskevských oslavách zatím potvrdily více než dvě desítky hlav států, údajně včetně severokorejského vůdce Kim Čong-una. Pozvání do Moskvy přijal podle svého mluvčího i český prezident Miloš Zeman.

Rusko slaví každý rok vítězství ve druhé světové válce 9. května, protože německá kapitulace byla podepsána pozdě v noci 8. května v Berlíně, kdy už v Moskvě bylo vzhledem k časovému posunu 9. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám