Hlavní obsah

Levicoví povstalci z FARC žádají o pomoc Miss Universe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerstvá Miss Universe Paulina Vegaová zřejmě bude mít brzy novou úlohu, ke které jí pomohlo vítězství v soutěži o nejkrásnější ženu planety. Levicoví povstalci z hnutí FARC ji v sobotu požádali, aby se stala zprostředkovatelkou mírových rozhovorů s kolumbijskou vládou. Rebelové tak vyslyšeli nabídku kolumbijské krásky, která prohlásila, že by se jednání ráda zúčastnila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miss Universe Paulina VegaováVideo: Reuters

 
Článek

„Četli jsme se zájmem o vaší touze přispět svými službami k dosažení míru a usmíření mezi Kolumbijci,“ uvádí FARC v prohlášení na svých webových stránkách.

Mírové rozhovory probíhaly v kubánské Havaně, v současné době ale uvízly na mrtvém bodě. Cílem je ukončit pět desetiletí trvající konflikt mezi levicovými povstalci a kolumbijskou armádou.

FARC ocenil nabídku Vegaové do Havany odcestovat: „Zveme vás, abychom vás při vaší návštěvě mohli informovat o posledním vývoji mírových rozhovorů,“ uvedlo hnutí. FARC podle svého prohlášení doufá, že Miss Universe může k dojednání míru přispět.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Paulina Vegaová zdraví diváky poté, co byla v Miami vyhlášena nejkrásnější dívkou vesmíru

22letá Kolumbijka Vegaová získala titul nejkrásnější ženy světa 26. ledna. [celá zpráva] Právě při soutěži o titul Miss Universe zmínila, že by ráda viděla mír ve své zemi. Na sobotní nabídku povstalců dosud neodpověděla, uvedla BBC.

Vláda a povstalci při dosavadních jednáních uzavřeli několik dílčích dohod, které se týkaly například pozemkové reformy, nebo možnosti zapojení FARC do politiky, konečnou mírovou dohodu ale dosud nevyjednali.

Od začátku povstání marxistických rebelů z hnutí FARC v šedesátých letech v Kolumbii podle odhadů zemřelo přes 200 000 lidí, většina z nich civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám