Hlavní obsah

Skandál v Argentině nebere konce, zmizel bývalý ředitel tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Buenos Aires

Smrt prokurátora Alberta Nismana a skandál, který zasáhl do nejvyšších pater politiky, má v Argentině nové dějství. Zmizel bývalý šéf tajné služby Secretaría de Inteligencia (SI), který měl být s Nismanem ve spojení a jehož nedávno zprostila funkce prokurátorem obviněná prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner.

Foto: Argentine Presidency/Handout , Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová de Kirchner

Článek

Horacio Antonio Stiuso byl podle stanice CNN povolán, aby ve čtvrtek vypovídal před vyšetřovateli, není však k nalezení a ani si nevyzvedl předvolání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Stiuso donedávna vedl tajnou službu SI, kterou se prezidentka Fernándezová rozhodla kvůli skandálu rozpustit. Tvrdí totiž, že se část služby proti ní spikla a zavraždila státního zástupce Nismana.

Našli ho mrtvého v koupelně

Nisman v lednu obvinil Fernándezovou a ministra zahraničí Hectora Timermana z krytí pachatelů teroristického útoku na židovské středisko v Buenos Aires v roce 1994, při němž bylo zabito 85 lidí. Nisman ve své zprávě uvedl, že prezidentka nechtěla ohrozit obchod s Íránem, který si podle Nismana útok objednal, a snažila se o osvobození podezřelé skupiny z libanonského radikálního hnutí Hizballáh.

Foto: Marcos Brindicci/Files, Reuters

Státní žalobce Alberto Nisman

Nisman měl 19. ledna vypovídat o svých zjištěních před poslanci, jenže o den dříve ho našli v jeho koupelně s prostřelenou hlavou. Úřady nejprve mluvily o sebevraždě, později však prohlášení stáhly. [celá zpráva]

Prezidentka vs. špióni

Dosud se nepotvrdilo, zda Nismana někdo zabil. Vedle těla ležela pistole, ale na prokurátorových prstech údajně nebyly zbytky střelného prachu, které by se na nich našly, kdyby spoušť zmáčkl sám. Šéfka vyšetřovatelů navíc uvedla, že v žalobcově koši ležel návrh zatykače na prezidentku Fernándezovou a šéfa diplomacie Timermana. [celá zpráva]

Také Fernándezová tvrdí, že Nisman byl zavražděn. Podle ní ho agenti SI, vedení bývalým ředitelem Stiusem, nejprve zneužili a dodali mu falešné informace proti ní, a pak se ho zbavili. Prezidentka proto briskně předložila návrh zákona o zrušení služby. [celá zpráva]

Senát o něm už ve středu jednal a předkladatelé doufají, že do konce února by mohla služba skončit a být nahrazena novou.

Stiusův nástupce Oscar Parrilli se navíc rozhodl povolat Stiusu za svědka a zbavil ho mlčenlivosti. Jenže Stiuso si předvolání už nevyzvedl a dodnes není k nalezení.

Dosud jí kryl záda

Britský list The Guardian popsal 61letého Stiusa jako jednoho z nejvlivnějších lidí v Argentině, jelikož měl přístup k odposlechům politiků. Do tajné služby nastoupil jako 18letý v roce 1972 a za vlády manžela Fernándezové, prezidenta Néstora Kirchnera, získal velký vliv, údajně manželům zajišťoval krytí před politickými oponenty.

„Jenomže Fernándezová loni v říjnu prostřednictvím vojenského zpravodajství zjistila, že Nisman proti ní připravuje obvinění za to, že údajně kryje roli Íránu při pumovém útoku. Pochopitelně se na Stiusa naštvala, že ji nevaroval,“ řekl Guardianu zdroj z argentinské rozvědky.

Koncem prosince už měla prezidentka podezření, že Nismana proti ní postavil Stiuso, a zbavila ho funkce. „Rozmýšlela se mezi tím, jestli Nismana vyměnit, anebo k němu přidělit dva asistující žalobce, aby ho neutralizovali,“ tvrdí zdroj.

Podle Fernándezové to bylo naopak, dokonce prohlašuje, že Nismanovu zprávu sepsal Stiuso. „Využili ho živého, a pak se ho potřebovali zbavit,“ tvrdí prezidentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám