Hlavní obsah

Ve Venezuele zatýkají obchodníky kvůli dlouhým frontám

Caracas

Několik vedoucích pracovníků jednoho maloobchodního řetězce ve Venezuele zatkli kvůli údajnému spiknutí proti lidu. Levicový populistický prezident Nicolás Maduro podle agentury DPA zatýkání zdůvodnil tím, že tito „paraziti” záměrně vyvolali velké fronty snížením stavu zaměstnanců v prodejnách.

Foto: Miraflores Palace/Handout via Reuters, Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

„Byli zatčeni, protože provokovali lid a zapojili se do hospodářské krize v zemi,” zdůvodnil šéf státu v neděli večer (v pondělí po půlnoci SEČ) zásah proti obchodníkům.

Na řadě míst Venezuely, bohaté na ropu, musejí lidé v poslední době čekat ve frontách mnohdy i na zboží denní potřeby. Regály obchodů zejí prázdnotou, k nedostatkovému zboží patří například mléko, mouka a hygienické prostředky.

Už v polovině ledna guvernéři tří federálních států zakázali lidem tvořit za noci fronty před obchody. V některých místech dokonce povolují lidem vstup do obchodu jen ve stanovených dnech, zákazníky rozdělili podle čísel občanských průkazů.

Země trpí ekonomickou krizí, kterou v poslední době ještě víc zostřil prudký pokles cen ropy. V loňském roce dosáhla inflace 60 procent. Podle Madura jsou za krizi zodpovědní „sabotéři", opozice ovšem vidí vinu na straně vlády.

Nedostatek základního zboží se projevil zejména okolo Vánoc a Nového roku. Obliba prezidenta Madura tak v prosinci klesla na rekordně nízkých 22 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám