Hlavní obsah

V Mexiku zmizelo přes 23 000 lidí, pátrá se jen po pár stovkách z nich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Mexiko má vážný problém s mizením lidí, podle posledních údajů je nezvěstných osob 23 271. Plyne to ze zprávy, kterou v Ženevě v pondělí předloží Výboru OSN pro násilná zmizení předseda státní komise pro lidská práva Raúl González Pérez.

Foto: Jorge Dan Lopez, Reuters

Demonstranti s portréty nezvěstných studentů

Článek

Dokument podle AP upozorňuje, že tato latinskoamerická země má se „ztrácením” lidí vážný problém a k tomu, aby se s ním mohla účinně vypořádat, jí chybí registr pohřešovaných osob.

González chce proto požádat výbor OSN, aby poskytl mexické vládě některá doporučení, která by jí pomohla při řešení této svízelné situace. Gonzálezova státní komise upozorňuje na to, že v zemi nejsou jasná kritéria pro zjištění přesného počtu pohřešovaných osob.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Z více než 23 000 nezvěstných pátrá generální prokuratura jen po 621.

Od roku 2007 každý týden v Mexiku zmizí v průměru 54 lidí. Nejhorší byl loňský rok, kdy zmizelo přes 5000 osob. Za osm let bylo uneseno na 60 000 lidí. [celá zpráva]

Zpráva poukazuje také na to, že „beztrestnost” kolem násilného mizení lidí v sedmdesátých a osmdesátých letech vytvořila podmínky pro pokračování této kriminality i v současné době. Názorným příkladem je podle komise loňský případ zmizení 43 studentů ve státě Guerrero.

Za zločinem stál již zatčený starosta města Iguala José Luis Abarca, který se nepohodlných studentů chtěl zbavit. Podle vyšetřovatelů mladíky zadržela tamní zkorumpovaná policie a předala je zločineckému gangu, který je povraždil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám