Hlavní obsah

Policie slídí radary v bytech Američanů

Právo, roš

V ochraně soukromí Američanů je opět živo. Asi 50 bezpečnostních složek v zemi si totiž kupuje a používá radar, který „vidí“ do domácností a určí, zda v nich někdo je, kde a zda se pohybuje, zjistil list The USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Funguje jako vyladěný pohybový senzor. Na 15 metrů zachytí pohyb včetně lidského dechu. I když nedává situační obraz, myšlenka, že „vláda může vysílat signály zdmi vašeho domu, aby zjistila, co je uvnitř“, je problematické, soudí Christopher Soghoian z Americké unie občanských svobod.

Sporný je především fakt, že se tak děje bez kontroly, tedy bez soudního příkazu, protože jinak může radar při riskantních zásazích chránit životy strážců pořádku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle nálezu nejvyššího soudu nelze používat takové technologie bez povolení k domovní prohlídce.

Mezi těmi, kdo se na to neohlíží, jsou však i dva federální policejní sbory: FBI a federální agenti – „maršálové“ (pověření zejména pátráním a eskortováním hledaných osob, ochranou federálních soudů, programem pro ochranu svědků a podobně), kteří nakupují radary už od roku 2012.

Jejich nekontrolované používání jako operační pomůcky vyplulo na veřejnost loni v prosinci v kauze muže zatčeného v jeho domě pro porušení podmínky. Federální odvolací soud v Denveru to označil za porušení 4. ústavního dodatku chránícího občany před bezdůvodnými prohlídkami a bez příkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám