Hlavní obsah

Soudný den se přiblížil, tvrdí atomoví vědci. Je za tři minuty dvanáct

Svět je znovu blíž svému konci, tvrdí experti sdružení kolem amerického Bulletinu atomových vědců (BAS). Ve čtvrtek na symbolických „Hodinách apokalypsy” posunuli ručičky o dvě minuty dopředu. Je za tři minuty dvanáct, varují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci symbolicky posunuli ručičky na hodinách o dvě minuty dopředuVideo: Reuters

 
Článek

„Neomezovaná změna klimatu a závody v jaderném zbrojení v důsledku modernizace obrovských arsenálů představují mimořádné a nepopiratelné hrozby pro pokračování lidské existence,“ uvedl v tiskovém prohlášení výkonný ředitel BAS Kennete Benedict.

Dodal, že světoví státníci na hrozby náležitě nereagují. „Tyto nezdary ohrožují jednoho každého člověka na Zemi,“ varoval Benedict.

Nebezpečí jako za studené války

BAS vyhodnocuje globální hrozby pravidelně od roku 1947. Za tři minuty dvanáct podle nich bylo naposledy v roce 1984, kdy vrcholila jedna z konfrontačních fází studené války mezi Spojenými státy a Sovětským svazem.

Nejpovážlivěji na tom lidstvo bylo v roce 1953, kdy bylo za dvě minuty dvanáct. Ve zmíněném roce oznámily USA i Rusko, že vyvinuly vodíkovou bombu, zemřel Stalin, jehož vystřídal Georgij Malenkov a pak hned Nikita Chruščov, několik měsíců pokračovala krvavá válka v Koreji, jež skončila pouze příměřím, a dál zuřila válka v Indočíně.

Ještě v roce 1991 ukazovaly symbolické hodiny sedmnáct minut do dvanácté, od té doby se „čas“ posouval dopředu. Pouze v roce 2010 se ho vědci rozhodli o minutu vrátit na 11:54. Naposledy se ručičky pohnuly v roce 2012, a to o minutu dopředu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám