Hlavní obsah

Obama navrhuje posílit ochranu v kyberprostoru

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý večer oznámil opatření na zesílení ochrany proti kybernetickým útokům. Udělal to krátce poté, co byl napaden twitterový účet amerického velitelství Centcom. Návrhy půjdou okamžitě do Kongresu.

Foto: Larry Downing, Reuters

Barack Obama

Článek

„Musíme zůstat před těmi, kteří nám chtějí ublížit,“ řekl Obama a dodal, že „kybernetické hrozby jsou aktuální a rostoucí nebezpečí“. Hájil přitom nové zákony, které umožní vládě a privátnímu sektoru sdílet informace o kybernetických útocích a poskytnou právní zásady pro zásahy proti kyberzločincům.

Obama se snažil už delší dobu prosadit tvrdší zákony v oblasti kybernetické bezpečnosti a doufá, že nyní v tom najde shodu s republikány.

V úterý byl napaden islámskými radikály twitterový účet velitelství pro oblast Blízkého východu, jižní Asie a severní Afriky Centcom.

Útoky hackerů

V listopadu hackeři ze skupiny Guardians of Peace napojení na KLDR napadli servery Sony Pictures a hrozili zveřejněním dat. Chtěli zabránit tomu, aby byla v kinech uvedena komedie The Interview o vraždě severokorejského vůdce Kim Čong-una. [celá zpráva]

I když byla napřed stažena, byla poté uvedena a stala se nejstahovanějším filmem v historii. [celá zpráva]

Opakovaně byly napadeny servery vyznavačů konzolí playstation avox ze strany skupiny Lizard Squad. [celá zpráva]

Terči útoků se staly také firmy Home Depot a Target.

Reklama

Výběr článků

Načítám