Hlavní obsah

Bývalý guvernér Virginie jde za korupci na dva roky do vězení

Soud ve Spojených státech poslal někdejšího guvernéra Virginie Boba McDonnella za korupci na dva roky do vězení. McDonnell, kterému původně hrozilo až třináct let, byl považován za hvězdu Republikánské strany a v minulosti se o něm spekulovalo jako o možném kandidátovi na amerického viceprezidenta.

Foto: Steve Helber, ČTK/AP

Bývalý guvernér Virginie Bob McDonnell

Článek

Loni v září porota McDonnella spolu s jeho manželkou Maureen shledala vinnými z korupce; žena se výši trestu dozví 20. února.

Bývalý guvernér podle soudu spolu s manželkou zneužívali své veřejné postavení, když od zámožného rodinného přítele získali výhodné půjčky, nechali si od něj zaplatit takřka celou svatbu dcery a přijímali od něj luxusní dárky či pozvání na dovolené.

Výměnou za peníze a dárky v celkové hodnotě přes 165 tisíc dolarů (přes 3,8 miliónu korun) propagovali jeho vitaminové doplňky.

Porota uznala McDonnellovu vinu v 11 ze 13 bodů žaloby. Prokuratura pro někdejšího guvernéra žádala nejméně deset let vězení, obhajoba se chtěla trestu vězení vyhnout a navrhovala tříleté veřejné práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám