Hlavní obsah

Guatemalského diktátora soudí za genocidu indiánů

– Guatemala • Aktualizováno

Někdejší guatemalský diktátor Efraín Ríos Montt stanul v pondělí před soudem při zahájení nového procesu, v němž čelí obžalobě z genocidy Mayů. Osmaosmdesátiletý generál byl již předloni odsouzen kvůli masovému vyvražďování domorodých obyvatel Guatemaly k 80 letům vězení, verdikt však byl později zrušen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý diktátor Montt absolvoval soudní líčení na pojízdném lůžkuVideo: Reuters

 
Článek

Nový proces byl krátce po začátku přerušen kvůli Monttově zdravotnímu stavu.

Montt se ze zdravotních důvodů odmítl k soudu dostavit, což o několik hodin zdrželo začátek procesu. Předsedkyně tribunálu Jeannette Valdésová však odmítla jeho požadavku vyhovět a exdiktátora dopravila z jeho domácího vězení do soudní síně sanitka. Z ní vyvezli Montta na kolečkovém lehátku přikrytého dekou.

Zbývající dva členové soudního tribunálu jej podle agentury AP poté uznali za neschopného účastnit se procesu, který byl proto krátce po svém začátku přerušen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžaloba viní bývalého vůdce země z toho, že měl začátkem 80. let podíl na smrti 1771 guatemalských Mayů, viněných z podpory levicových povstaleckých skupin. Masakry se odehrávaly ve třech městech provincie El Quiché na severozápadě země. Montt tvrdí, že činy byly záležitostí armády a on o nich nevěděl. Moci se chopil po puči v roce 1982 a vydržel v čele Guatemaly 17 měsíců, než byl sám svržen.

Původní verdikt byl zrušen kvůli chybě

K soudu přišly zhruba dvě desítky příbuzných obětí genocidy včetně nositelky Nobelovy ceny za mír a neúspěšné prezidentské kandidátky Rigoberty Menchúové.

Foto: Stringer, Reuters

Bývalý guatemalský diktátor Efraín Ríos Montt u soudu

Soud uznal Montta vinným už v roce 2013, kvůli stížnostem obhajoby na procedurální chyby však verdikt zrušil. „Již jsme prokázali, že v Guatemale došlo ke genocidě, a očekáváme další odsouzení,” řekl agentuře AFP právní zástupce rodin obětí Héctor Reyes.

Spolu s ním je souzen někdejší šéf vojenské rozvědky José Rodríguez, který byl po prvním procesu zproštěn viny. Generál Rodríguez, který dorazil k soudu na kolečkovém křesle, prohlásil, že je „spokojen s touto novou debatou” a chce „ukončit toto ponižování”, neboť si je jist svou nevinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám