Hlavní obsah

V USA začal proces s Džocharem Carnajevem, stíhaným za atentát na bostonský maraton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Výběrem poroty začal v pondělí v Bostonu soudní proces s Džocharem Carnajevem, který podle obžaloby spolu se svým bratrem Tamerlanem spáchal 15. dubna 2013 bombový útok na bostonský maraton. Za teroristický čin, při kterém zahynuli tři lidé a dalších více než 260 utrpělo zranění, mu v případě uznání viny hrozí trest smrti, protože podle CNN odmítl přiznat vinu výměnou za doživotí.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Policista před bostonským federálním soudem

Článek

Podle CNN jednali federální žalobci s obhájci o možnosti dojednání nižšího trestu za přiznání. Televize to uvedla s odvoláním na představitele obeznámené s hovory. NBC ale uvedla, že o takových jednáních není nic známo a ministerstvo spravedlnosti se k nim odmítlo vyjádřit. Džochar svůj útok považuje za odplatu za americké invaze do Iráku a Afghánistánu.

Carnajev v oblečení v barvě khaki se zahájení procesu účastnil, pozoroval, jak soudce George A. O´Toole jr. začal s prvním výběrem porotců ze širokého seznamu 3000 lidí. Uvedl, že samotné stání začne kolem 26. ledna a soud potrvá tři až čtyři měsíce, napsala televize NBC.

Foto: Reuters

Džochar Carnajev

První soudní stání týkající se samotné obžaloby se očekává až na přelomu ledna a února, protože výběr dvanáctičlenné poroty a půltuctu náhradníků bude komplikovaný. Očekává se, že zabere pár týdnů, možná i měsíc.

Ustavení poroty může ohrozit podjatost vybraných členů kvůli tomu, že někdo z nich může mít vazby na události z dubna 2013. Navzdory požadavkům obhajoby, která chtěla soud přenést do Washingtonu, aby se zajistilo, že nebude podjatý, se zahájení procesu koná v Bostonu. Výběr by mohlo zkomplikovat, kdy by navržený porotce prohlásil, že je proti trestu smrti. Musí se ale také vyloučit porotci, kteří jsou přesvědčeni, že za trestný čin vraždy musí přijít automaticky trest smrti.

Carnajev čelí celkem 30 obviněním, která souvisejí s atentátem na bostonský maraton a také se zabitím člena ostrahy Massachusettského technického institutu. Toho podle vyšetřovatelů zabili bratři během útěku. Carnajev podle obžaloby spolu s bratrem Tamerlanem 15. dubna 2013 v cíli mezinárodního maratonu umístil dvě bomby podomácku vyrobené z tlakových hrnců naplněných kuličkovými ložisky. Nálože byly ukryty v černých pytlích a umístěny v cílovém prostoru v odpadkových koších.

Džochar na rozdíl od Tamerlana policejní stíhání přežil, byť byl těžce zraněn.

Proces měl původně začít 3. listopadu, ale obžaloba žádala jeho odklad. I lednový termín jí připadá příliš brzký, protože si nestačila nastudovat spisy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám