Hlavní obsah

Američan vběhl do synagogy se slovy chci zabíjet židy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Newyorská policie v úterý zastřelila 49letého Calvina Peterse, který v synagoze v Brooklynu pobodal do krku 22letého izraelského studenta Leviho Rosenblata. Ten byl s krvácením do mozku převezen do nemocnice. Útočník trpěl bipolární afektivní poruchou, známou dříve jako maniodepresivní psychóza, uvedl list New York Daily News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté zastřelili útočníka v newyorské synagozeVideo: Reuters

 
Článek

Policie zasahovala v synagoze hnutí Chabad Lubavič kolem 1.40 místního času (7.40 SEČ). Peters tam vtrhl se slovy: „Chci zabíjet židy.“ Zaútočil na modlícího se Rosenblatta. Podle svědků ho bodl nožem se slovy: „Zabiju tě.“ Pak se pokusil napadnout dalšího studenta ješivy.

Podle svědkyně Medny Notikové se Rosenblatovi nějak podařilo uniknout dalším ranám. „Krev mu pokrývala ramena, prýštila z hlavy. Křičel: Bodl mě.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Vůz newyorské policie před synagogou

Podle dalšího svědka, 25letého Izraelce, Peters hodinu před útokem vešel do budovy a opět ji opustil. „Rozhlížel se kolem sebe, ptal se na nějakou knihu,” řekl svědek, „nepůsobil zase tak šíleně, ale odlišně.”

Foto: Stephanie Keith, Reuters

Synagoga byla po útoku uzavřena

Tři zasahující policisté útočníka vyzvali, aby zkrvavený nůž zahodil. Ten nejdříve uposlechl a položil ho na židli, ale poté zbraň znovu zvedl a vydal se směrem k policistům. Jeden z nich pak na Peterse vystřelil a zasáhl ho do břicha.

Muž byl za mrtvého prohlášen po převozu do nemocnice Kings County Hospital. Ve stejné nemocnici skončil i pobodaný. Jeho stav se postupně prudce zhoršil do kritického.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám