Hlavní obsah

Američané budou dál zachraňovat rukojmí, navzdory neúspěchům

Washington

Spojené státy budou nadále provádět operace na záchranu amerických rukojmích držených radikály, přestože tři podobné akce skončily v poslední době nezdarem. Prohlásili to v neděli podle agentury Reuters američtí činitelé.

Foto: Hani Mohammed, ČTK/AP

Fotograf Luke Somers na archivním snímku

Článek

Zatím poslední neúspěšná záchranná akce se odehrála v sobotu v Jemenu, když bojovníci teroristické sítě Al-Káida zastřelili amerického fotografa Luka Somerse a jihoafrického novináře a učitele Pierra Korkieho. [celá zpráva]

Podle amerického ministra obrany Chucka Hagela, který je nyní na návštěvě Afghánistánu, oba rukojmí zavraždili teroristé.

Neúspěchem skončila i dřívější akce na osvobození Somerse, která se odehrála v polovině listopadu. Když americké a jemenské síly tehdy dorazily, Somers již na místě nebyl. Neúspěchem skončil i červencový pokus o záchranu amerického novináře Jamese Foleyho, zadržovaného radikálním hnutím Islámský stát v Sýrii. Foley byl později sťat. [celá zpráva]

Klíčové informace

Podle agentury Reuters se akce na záchranu Foleyho a první pokus o záchranu Somerse nepodařily, protože únosci před příchodem amerických jednotek rukojmí přesunuli. Dokládá to prý, že získávání informací o místě výskytu rukojmích má zatím limity.

Hagel se postavil za nejnovější operaci v Jemenu i za špionážní činnost, která s ní byla spojena, a naznačil, že Spojené státy se nechystají příslušnou politiku od základů překopat.

„Nemyslím si, že jde o to, vrátit se zpět a provést revizi našeho postupu. Náš postup je zhruba tak důkladný, jak může být. Je nedokonalý? Ano. Je tu riziko? Ano,” prohlásil Hagel podle Reuters.

Americký prezident Barack Obama v létě nařídil prověrku politiky týkající se únosů amerických občanů jako rukojmí.

Podle bývalého vysokého činitele americké CIA a někdejšího činitele Bílého domu pro boj proti terorismu Bruce Riedela Obama podobně jako dříve jeho předchůdci Jimmy Carter a Ronald Reagan zjišťuje, jaké peklo je řešit problémy týkající se rukojmích. Riedel, který v současnosti působí v analytickém středisku Brookings Institution, ale nepozoruje, že by v současné politice Bílého domu bylo velké místo pro změnu.

Reklama

Související témata:

Související články

USA: Boj s Islámským státem potrvá roky

Americký ministr zahraničí John Kerry varoval, že boj s Islámským státem (IS) si vyžádá roky. Uvedl to na úvod jednání mezinárodní schůzky představitelů států...

Výběr článků

Načítám