Hlavní obsah

USA zasáhly protesty kvůli smrti dalšího černocha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Další masové protesty v souvislosti se smrtí neozbrojeného černocha rukou bělošského policisty propukly ve čtvrtek místního času v New Yorku a několika dalších městech po celých Spojených státech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranti opět kritizovali rozhodnutí velké poroty neobvinit policistu, při jehož zatýkacím chvatu černoch Eric Garner zemřel. Případ ještě více prohloubil napětí mezi běloškou většinou a černoškou menšinou, které rozjitřil případ zastřeleného černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu ve státě Missouri.

Protesty byly podle televizní stanice CNN hlasité, ale pokojné. Lidé skandovali poslední Garnerova slova: „Nemůžu dýchat!“. Nesli transparenty Rasismus zabíjí a Dnes s tím skončete. Někteří si lehli na zem a blokovali dopravu na dolním Manhattanu. Policie už několik demonstrantů zatkla. Středeční protesty si vyžádaly přinejmenším 83 zatčení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty se rozšířily i do WashingtonuVideo: Reuters

Kromě New Yorku, kde se sešlo několik tisíc lidí, se demonstrovalo také v hlavním městě Washingtonu, v Chicagu, Bostonu, Baltimoru či Minneapolisu. I tam narušili dopravu, když demonstrovali vsedě, uvedla BBC.

Jeden z demonstrantů, Jason Pollock řekl: „Lidé jsou znechuceni a otráveni systémovými problémy rasismu v této zemi. Vyšli jsme do ulic, abychom řekli, že na životech černých záleží.“

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Protest v centru New Yorku

Newyorský starosta Bill de Blasio už oznámil, že místní policisté projdou školením, jehož cílem bude zlepšit vztahy mezi policií a menšinami. „Lidé musí vědět, že na životech černých a hnědých záleží stejně jako na bílých,“ uvedl starosta na tiskové konferenci s odkazem na jedno z hesel demonstrantů.

Garner zásah nepřežil 

Garner, který byl podezřelý z nelegálního prodeje cigaret, se policistům při zatýkání 17. července bránil a byl přitlačen k zemi. Třiačtyřicetiletý zadržený, který byl obézní, trpěl astmatem a vysokým tlakem, si stěžoval, že nemůže dýchat. Poté ztratil vědomí a v nemocnici byl prohlášen za mrtvého. Celý incident zaznamenal na kameru náhodný kolemjdoucí.

Obhajoba policisty dosud argumentovala tím, že za smrtí stálo především chatrné zdraví Garnera. Policie uvedla, že Garner se bránil zatčení. Policista Daniel Panteleo, který zákrok prováděl, odmítl, že by použil nedovolený chvat.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Vůz newyorské policie na Manhattanu

Americkou veřejnost již v listopadu rozdělil případ zastřeleného černošského mladíka Michaela Browna ve Fergusonu ve státě Missouri. Ani tam velká porota neobvinila bělošského policistu Darrena Wilsona, který při zásahu zastřelil osmnáctiletého černocha. Při následných násilných demonstracích bylo zapáleno dvanáct budov a policie zatkla zhruba 100 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám