Hlavní obsah

Národní garda poslala do Fergusonu posily, rasové nepokoje sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ferguson

V americkém městě St. Louis začal druhý den protestů v souvislosti s osvobozujícím verdiktem nad bělošským policistou, který v srpnu na předměstí Fergusonu zastřelil černošského mladíka. Demonstranti v úterý podle agentury AP obsadili schodiště tamní soudní budovy.

Foto: David Carson, ČTK/AP

Taktický tým policie před hořícím obchodem ve městě Dellwood na severu St. Louis, které zasáhly rasové nepokoje.

Článek

V noci z pondělí na úterý ve Fergusonu propukly nečekaně bouřlivé nepokoje a vzplály budovy i automobily. [celá zpráva]

Protesty se očekávají i v úterý večer a v noci. Místní úřady se na ně připravily posílením policie i povoláním dalších členů Národní gardy. Starosta Fergusonu James Knowles v úterý podle agentury Reuters přiznal, že předchozí noc nebyli nasazeni včas, aby se zabránilo ničení obchodů.

"Žádáme guvernéra, aby uvolnil a nasadil všechny nezbytné zdroje, jež by zabránily dalšímu ničení majetku a ochránily život ve městě Ferguson," prohlásil Knowles.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Jeden z obchodů zničených při nepokojích ve Fergusonu

Podle AP v úterý rozhněvaní protestující povalili zátarasy a pronikli na schodiště budovy federálního soudu v centru St. Louis. K budově odpoledne přišlo zhruba 300 lidí v průvodu, jenž vyšel z místního parku. "Vy jste ho neobvinili, my budeme bojovat," provolával zástup demonstrantů.

Šlo o jeden z několika dnešních protestů v oblasti St. Louis. Do odpoledne místního času ale nebyly hlášeny výtržnosti jako předchozí noc.

Policista smrti mladíka lituje

Nepokoje vyvolalo rozhodnutí velké poroty nepohnat k soudu policistu Darrena Wilsona, jenž 9. srpna zastřelil 18letého Michaela Browna, který předtím údajně kradl v místním obchodě. Wilson před vyšetřovateli údajně vypověděl, ho Brown napadl a pral se s ním o zbraň. Podle jiných tvrzení mladík naopak údajně zvedal ruce na znamení toho, že se vzdává.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Obchod zapálený při nepokojích ve Fergusonu

Wilson se v úterý k rozhodnutí velké poroty poprvé vyjádřil v rozhovoru s televizí ABC, jíž řekl, že smrti černošského mladíka lituje. Při srpnovém zákroku se však prý bál o život a jen konal svou práci, a má proto čisté svědomí.

Starosta Knowles v úterý řekl, že ještě nepadlo žádné rozhodnutí ohledně budoucnosti Wilsona u místní policie. Zatím je policista stále na placené dovolené a podle starosty bude mít nucené volno do ukončení interního vyšetřování případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám