Hlavní obsah

Ferguson opět v plamenech po osvobození policisty, který zabil mladého Afroameričana

Ferguson
Aktualizováno

Porota neobvinila ze zabití bělošského policistu Darrena Wilsona, jenž 12. srpna zastřelil 18letého černošského mladíka Michaela Browna v americkém Fergusonu. Prohlásil to státní zástupce Bob McCulloch. Ferguson a další místa v USA v reakci na rozhodnutí opět zažívají protesty a policie tam musela nasadit slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Protesty ve FergusonuVideo: Reuters

 
Článek

Podle McCullocha porota nenašla důvod pro obvinění Wilsona. Odmítl však sdělit, zda rozhodnutí bylo jednomyslné, protože veškeré jednání poroty je tajné. Porota měla podle agentur 12 členů, z toho devět bílé pleti a tři černé pleti. K obvinění Wilsona bylo nutných nejméně devět hlasů, upozornila agentura Reuters.

Foto: Tom Smart, ČTK/AP

Lidé protestují před budovou federálního soudu v Salt Lake City, kde velká porota rozhodla, že policista Darren Wilson nebude stíhán za zastřelení mladého Afroameričana.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

McCulloch upozornil, že mnoho svědectví více než 60 osob o tom, co se stalo před Brownovou smrtí, bylo protichůdných. Žalobce dodal, že úkolem poroty bylo oddělit fakta od fikcí a že mnohé výpovědi byly v rozporu se zajištěnými důkazy.

Část svědků také připustila, že střelbu vůbec neviděla. Právníci Brownovy rodiny tvrdí, že mladík se v době, kdy byl zastřelen, vzdával. Naopak stoupenci Wilsona tvrdí, že se bál o svůj život a střílel v sebeobraně. Svědci se neshodli, zda měl Brown ruce nad hlavou v době, kdy byl zastřelen. McCulloch rovněž upozornil, že Wilson vystřelil na Browna 12krát, až poslední střela ho však trefila do temene.

Brown byl podezřelý, že ukradl doutníky z obchodu blízko místa, kde k incidentu došlo. Brown a jeho přátelé kráčeli prostředkem ulice, když k nim Wilson přišel. Policie uvedla, že v době incidentu Wilson o loupeži nevěděl. [celá zpráva]

Protesty ve městě

Brownova rodina uvedla, že je výsledkem „hluboce zklamána”. Vyzvala však všechny, aby případné protesty byly poklidné. Také americký prezident Barack Obama ve svém projevu vyzval demonstranty ke klidným protestům a policii ke zdrženlivosti. Přání však zůstalo nevyslyšeno.

Několik stovek lidí se ještě před vynesením verdiktu sešlo před policejní stanicí. Po jeho oznámení propukly násilné protesty „Vrazi, nejste nic jiného než vrazi,” křičela jedna žena s megafonem na policisty. Další demonstranti začali házet na policisty předměty. Pak bylo vypáleno několik ran a protestující začali ničit policejní auta, z nichž jedno zapálili.

Podle BBC také hoří nejeméně jeden obchod a možná i lékárna a pizzerie. Další obchody byly vyrabovány. Policie použila slzný plyn.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Od Bostonu po Ferguson jsou policajti rasističtí vrazi, hlásá cedule jednoho z protestujících ve Fergusonu

Smrt mladíka rozpoutala v srpnu ve Fergusonu násilné nepokoje a nakonec musel být vyhlášen výjimečný stav. [celá zpráva] Guvernér ho opět vyhlásil a znovu povolal i národní gardu. Ve městě zůstaly v pondělí preventivně zavřené školy, v ulicích stály zátarasy a obchody byly zabedněné. Protesty se ve městě konaly ještě před vyhlášením verdiktu.[celá zpráva]

Aktivisté již dříve oznámili, že plánují pochody a shromáždění od Los Angeles po New York na podporu protestujících ve Fergusonu, upozornila agentura AP. Rasově napjatý případ rozproudil debatu nad vztahy mezi policií a komunitami v mnoha městech.

Foto: J.B. Forbes, ČTK/AP

Demonstranti zablokovali mezistátní silnici I-44 v St. Louis na protest proti rozhodnutí velké porotoy nestíhat bělošského policistu, který v srpnu ve Fergusonu zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna.

Americké ministerstvo spravedlnosti vede vlastní vyšetřování kvůli možnému porušení občanských práv, které by mohlo skončit federálním obviněním, dodala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám