Hlavní obsah

Američané českou vládu nekritizují, tvrdí Sobotka před schůzkou s Bidenem

– Washington
Právo, keb

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v úterý setká s viceprezidentem USA Joem Bidenem v Bílém domě ve Washingtonu. Oba politici se spolu budou bavit o zahraniční politice a lidských právech. Kritiku za zahraniční politiku svého kabinetu český premiér neočekává, prý k ní není důvod.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Pokud jde o tradiční vztahy mezi Českou republikou a Spojenými státy, tak jsou tři oblasti, o kterých bychom mohli mluvit: obrana a bezpečnost, hospodářská spolupráce v oblasti investic a obchodu a tradiční spolupráce v prosazování lidských práv ve světě,“ řekl novinářům Sobotka.

Američany chce v úterý ujistit o tom, že česká vláda začne navyšovat výdaje na obranu: „Česká vláda se rozhodla, že se chceme přiblížit 1,4 HDP v roce 2020.“

Námitky, že se právě jeho vláda od prosazování lidských práv odklonila směrem k politice Číny a Ruska, odmítl. Snaha vlády získat trhy – třeba i v Číně – není podle něj ničím zvláštní a podobně jednají i vlády jiných západních zemí.

„Já přemýšlím, v čem by měl ten praktický odklon od Havla spočívat. Připomínám, že na území České republiky působí rádio Svobodná Evropa, které je financováno americkým Kongresem,“ uvedl s tím, že žádnou kritiku zatím nezaznamenal.

„Já si myslím, že nejsou žádné komunikační problémy mezi českou vládou a Spojenými státy. Koneckonců tady probíhá poměrně intenzivní komunikace na diplomatické úrovni. Pan ministr Zaorálek komunikuje se svým protějškem na americké straně. Já si nemyslím, že by mělo dojít k nějakým kontroverzím, které by se týkaly vzájemných vztahů a vzájemné spolupráce,“ uvedl Sobotka.

Ani téma Ukrajiny nebude podle českého premiéra sloužit jako rozbuška mezi českou a americkou stranou.

Kritika Zemana

O rozdílu v názorech mezi českou vládou a kanceláří Pražského hradu Sobotka s Bidenem hovořit nehodlá. S kroky prezidenta Miloše Zemana nesouhlasí a chápe demonstranty, kteří přišli vyjádřit nevoli Zemanovi v pondělí.

„Jako občan bych protestoval také 17. listopadu. Mě pan prezident v minulých týdnech několikrát nemile překvapil tím, jak mluvil v Hovorech z Lán v Českém rozhlase, tím, jak shazoval Pussy Riot a tím, jak zpochybnil v předvečer 17. listopadu význam té studentské demonstrace, která byla na Národní třídě. Já myslím, že bychom neměli zpochybňovat fakt, že tam byla řada studentů krutě zbita.“ [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám