Hlavní obsah

Američané ovlivnili české dějiny, prohlásil Sobotka v USA

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Na české dějiny měli vliv i Američané, zmínil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) při příležitosti koncertu České filharmonie ve washingtonské Národní katedrále, kde se zúčastnil oslav 25. výročí sametové revoluce. Právě Američané podle jeho mínění přinášeli do České republiky kousky svobody.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka svůj projev zahájil netradičně – zacinkáním klíčů. „Dámy a pánové, na tento zvuk klíčů nikdy nezapomenu.  Právě zvuk těchto klíčů je pro mě hlas svobody, je to hlas občanů, kteří se vzepřeli totalitě,“ vysvětlil svůj čin více než dvěma tisícům návštěvníků washingtonské katedrály Sobotka.

Zdůraznil, že oslava jubilejního výročí 17. listopadu v hlavním městě USA je pro něj velkou ctí. „Naše dějiny ovlivňovaly nejen návštěvy Čechů a Slováků ve Spojených státech, ale i Američanů, kteří směřovali na starý kontinent. Tito lidé přinášeli kousíček svobody,“ uvedl premiér, jehož slova z češtiny překládal hostům tlumočník.

Sobotka: Nejde to rychle

„Je to už čtvrt století, co moje vlast vstoupila do nového svobodného světa. Ideály, v které jsme věřili, musíme stále obhajovat. Věci se nedaří tak rychle, jak jsme si v době Sametové revoluce představovali. Hledáme stejné hodnoty a jsme tady, abychom si vzájemně předali zkušenosti,“ dodal.

Jeho proslovu předcházela americká a česká hymna. „Je mi potěšením vás přivítat dnes v noci na oslavě svobody,“ zahájil svůj projev děkan katedrály Gary Hall.  Později se slova ujala bývalá ministryně zahraničí USA, rodilá Češka Madeleine Albrightová.

Albrightová ocenila Havla

Její řeč se točila takřka výhradně kolem odkazu bývalého prezidenta Václava Havla. „Fakt, že Václav Havel bude jedním ze čtyř neamerických osobností mít bustu v americkém Kongresu, hovoří o tom, co jeho osobnost znamená,“ uvedla.

Zmínila zároveň, že pokračování v politice Václava Havla závisí na občanech.

Dodala, že Havlova politika navazovala na politiku prvního prezidenta Tomáše G. Masaryka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Madeleine Albrightová

„Považuji za velmi příhodné, že si můžeme 17. listopad připomenout právě zde ve Spojených státech. Bylo to právě vítězství USA ve studené válce, které nám otevřelo dveře ke svobodě. Před 25 lety jsme potřebovali pomoci, abychom se osvobodili od totalitní diktatury. Dnes může Česká republika společně s USA pomáhat chudým zemím,“ uvedl předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Hamáček: Svoboda spojuje

„Česká republika je mladá a malá, ale žádný hlas není slabým, pokud zní hlasem svobody,“ dodal Hamáček. „Byť nás dělí oceán, svoboda je to, co máme společné,“ dodal.

Koncert České filharmonie na oslavu 25.výročí Sametové revoluce pořádalo velvyslanectví České republiky ve Washingtonu a nezisková organizace Prague Freedom Foundation. Pod vedením Jiřího Bělohlávka se Národní katedrálou rozezněla Smetanova Vltava a Dvořákova Novosvětská.

V rámci koncertu také organizace Prague Freedom Foundation ocenila amerického senátora Rogera Wickera za jeho politické aktivity ve prospěch zachování rádia Svobodná Evropa v zemích západního Balkánu.

Premiér koncertem v katedrále zahájil svou čtyřdenní návštěvu Spojených států. Doprovází jej na ní mimo jiné jeho manželka Olga, vdova po bývalém prezidentu Václavu Havlovi Dagmar, Havlův bratr Ivan s manželkou Dagmar, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr kultury Daniel Herman, velvyslanec Petr Gandalovič, náměstek ministra zahraničí Jakub Kulhánek, náměstek ministra průmyslu Jiří Havlíček.

Zvláštní delegaci v USA vede předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Havlova busta v Kongresu

V úterý se premiér setká s americkým viceprezidentem Joem Bidenem a ministrem energetiky Ernestem Monizem. Zatímco s Bidenem premiér projedná postoj české strany k zahraničně-politickým otázkám, s Monizem zřejmě pohovoří o americkém zájmu o tendr na dostavbu temelínské jaderné elektrárny.

Vrcholem pracovní cesty předsedy vlády bude ve středu odhalení busty Václava Havla v budově amerického Kongresu. Umístěna bude ve Freedom Foyer vedle Lajose Kossutha a Winstona Churchilla. Po Raoulu Wallenbergovi se stane Havel čtvrtým Evropanem, kterému se dostalo takové cti.

Autorem busty je český sochař Lubomír Janeček, který byl v době normalizace donucen komunistickým režimem emigrovat do Spojených států.

Ve čtvrtek navštíví premiér Texas, kde se setká s tamním guvernérem Rickem Perrym. V Dallasu položí kytici ke Grassy Knoll, památnému místu, kde se odehrál atentát na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho.

Reklama

Výběr článků

Načítám