Hlavní obsah

Pilot Bransonova raketoplánu přežil jen zázrakem. Při rozpadu stroje byl vymrštěn do vzduchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot soukromé vesmírné lodi SpaceShipTwo miliardáře Richarda Bransona přežil říjnovou nehodu nad Kalifornií díky tomu, že byl při rozlomení stroje vržen do volného prostoru. Řekl to vyšetřovatelům z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Měl štěstí, protože sice byl vybaven padákem, ale jeho sedadlo nemělo katapultovací zařízení.

Foto: David Mcnew, Reuters

Vyšetřovatelé u trosek SpaceShipTwo v Mohavské poušti

Článek

Peter Siebold vypovídal před NTSB v pátek a podle svých slov nevěděl, že druhý pilot Michael Alsbury, který nehodu nepřežil, uvolnil brzdicí systém pro přistávání, uvedla BBC.

Raketoplán se rozlomil pár sekund po zažehnutí raketových motorů a poté, co Alsbury uvolnil předčasně výklopné ocasní plochy, které slouží jako kormidla a brzdicí štíty.

Foto: ČTK/AP

Peter Siebold

Siebold přežil jako zázrakem. Jak upozornil deník The Washington Post, považují zaměstnanci firmy Scaled Composites, která raketoplán postavila, jeho přežití za něco, co se podobá spíše filmovému scénáři.

Když se SpaceShipTwo rozpadla, byl totiž Siebold vržen do volného prostoru, ačkoliv sedadla pilotů nebyla vybavena katapultovacím zařízením. Raketoplán měl jen únikový průlez.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda raketoplánu SpaceShipTwoVideo: Kenneth Brown, Reuters

Podle BBC si Siebold v nějakou chvíli odepnul bezpečnostní pás. Jiné zdroje uvádějí, že byl vymrštěn ven se sedadlem.

Na nějakou dobu zřejmě ztratil kvůli nedostatku kyslíku vědomí. Vyšetřovatelé neuvedli, v jaké výšce se raketoplán rozpadl, ale při předchozích testech vzlétala loď do výšky zhruba 16 kilometrů nad zemí.

Siebold říká, že si vzpomíná až na to, jak spatřil doprovodný letoun. „Když letadlo zahlédl, ukázal pilotovi palec nahoru, rozepnul si pás a rozevřel se mu padák,“ citoval svědky The Washington Post.

Siebold přežil, ale zranil se na rameni. Alsburyho tělo nalezli záchranáři mezi troskami rozpadlého stroje v poušti.

Technická závada stále není vyloučena

První zprávy po nehodě uváděly jako příčinu havárie technickou závadu, později chybu druhého pilota. Palubní video prokázalo, že Alsbury skutečně uvolnil brzdicí plochy předčasně, jejich aktivaci ale už v druhém kroku nepotvrdil.

Štíty se mohly vyklopit vlivem aerodynamických sil.

Alsburyho v rozhovoru pro britský nedělník Mail on Sunday hájil Sieboldův otec, když řekl, že je brzy na předčasné závěry. „Zapnutí bezpečnostního stupně automaticky nespouští výklopné štíty. Skutečnost, že se vyklopily, aniž by pilot zadal příslušný příkaz, naznačuje mechanický problém,“ uvedl Klaus Siebold.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podrobnější záběry trosek raketoplánu SpaceShipTwoVideo: Reuters

Očekává se, že vyšetřování NTSB potrvá nejméně rok. Kromě jiného zjišťuje to, zda piloti dostali v kritickou chvíli správné instrukce z řídicího střediska.

Bransonova firma Virgin Galactic chce v testech pokračovat. Stále doufá, že se jí příští rok podaří dostat do vesmíru prvního výletníka.

Zhruba 700 čekatelů na dvouhodinový let ale po nehodě požádalo o navrácení zálohy 200 000 dolarů, kterou dříve složili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám