Hlavní obsah

Kvůli údajné vraždě 43 studentů obsadili letiště v Acapulku demonstranti

V reakci na případ 43 zmizelých a údajně zavražděných studentů obsadili v úterý demonstranti na tři hodiny letiště v mexickém Acapulku. Několik letů z oblíbeného turistického letoviska ve státě Guerrero kvůli tomu muselo být o několik hodin posunuto. Při předcházejících násilných protestech utrpělo zranění přinejmenším 27 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Mexiku kvůli zmizení studentůVideo: Reuters

 
Článek

Letištní budovy protestující pomalovali nápisy kritizujícími prezidenta Enriqua Peňu Nieta. Větší škody ale podle mluvčí letiště nezpůsobili.

Demonstranti, mezi nimiž jsou spolužáci, učitelé i rodinní příslušníci, požadují vyšetření údajné smrti čtyř desítek studentů, kteří na konci září zmizeli ve městě Iguala ve státě Guerrero.

Foto: Bernardino Hernandez, ČTK/AP

Maskovaní demonstranti protestují proti údajné vraždě 43 studentů.

Podle prvních výsledků vyšetřování mladé lidi odvlekla policie, která je předala zločinecké organizaci Guerreros Unidos (Sjednocení válečníci). Dva její členové už přiznali, že studenty zabili a spálili. Celý zásah údajně nařídil starosta města Iguala José Luis Abarca. Chtěl tak údajně studentům zabránit, aby rušili projev jeho manželky.

Starostu i s chotí po několika týdnech na útěku policie před týdnem zadržela.

Foto: Marco Ugarte, ČTK/AP

Demonstranti, mezi nimiž jsou spolužáci, učitelé i rodinní příslušníci, požadují vyšetření údajné smrti čtyř desítek studentů.

Policie již nalezla v okolí města několik desítek těl, podle státního zástupce Jesúse Murilla Karama jsou ale kosti jen dvou obětí ve stavu vhodném pro analýzu DNA. Těla totiž údajně hořela až 14 hodin. I tak prý ale existují silné indicie naznačující, že ostatky skutečně patří zmizelým studentům. Zkoumat by je nyní měli vědci na univerzitě v Innsbrucku.

Foto: Stringer/mexico, Reuters

Cestující z letiště procházejí před blokem policistů, kteří přijeli proti demonstrantům.

Případ značně narušil reputaci prezidenta Peni Nieta, který v prosinci 2012 do úřadu vstupoval se slibem, že v zemi obnoví vládu práva.

Od roku 2007 v Mexiku zahynulo při násilí spojeném s činností různých gangů na 100 000 lidí. Právě stát Guerrero, kde leží i známé přímořské letovisko Acapulco, patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.

Reklama

Výběr článků

Načítám