Hlavní obsah

Obama navrhuje na post ministryně spravedlnosti Afroameričanku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama v sobotu navrhl na post ministryně spravedlnosti pětapadesátiletou federální prokurátorku Lorettu Lynchovou. Pokud ji schválí Senát, stane se první černošskou ministryní v této funkci.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Prokurátorka Loretta Lynchová na archivní fotografii

Článek

„Paní Lynchová je silná, nezávislá žalobkyně, která dvakrát vedla jednu z nejdůležitějších kanceláří prokurátora v zemi,“ napal ve vysvětlujícím prohlášení mluvčí Bílého domu Josh Earnest.  Lynchová se stane jednou z prvních nových tváří administrativy po drtivé porážce Obamových demokratů v úterních volbách do Kongresu.

Uznávanou prokurátorku Lynchovou Senát už dvakrát schválil do funkcí ve federální prokuratuře. Nyní Lynchová, která nepochází z kruhu Obamových nejbližších, působí jako federální návladní v Brooklynu. Politicky není natolik vyhraněná, aby vyvolala spory, uvedla agentura Reuters.

”Doufám, že její činnost ve funkci, pokud do ní bude potvrzena, obnoví důvěru v generálního prokurátora jako politicky nezávislého hlasu amerického lidu,” řekl přední zástupce republikánů v justičním výboru Senátu Chuck Grassley.

Nahradit má dosavadního ministra spravedlnosti Erika Holdera, který byl prvním černošským ministrem spravedlnosti a zároveň generálním prokurátorem USA. Ten v září oznámil, že po šesti letech v této funkci skončí.  Holdera považovali republikáni za silně politickou a kontroverzní figuru, která je příliš těsně spojena s Obamou a jeho politickou agendou, a vstupovali s ním do často ostrých sporů.

Reklama

Výběr článků

Načítám