Hlavní obsah

Kdo sejmul bin Ládina? Tvrzení střelců se rozcházejí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Dva příslušníci elitního amerického komanda SEAL, kteří před třemi lety zlikvidovali teroristu Usámu bin Ládina, porušili pravidla, vyšli z anonymity a promluvili o nočním zásahu v pákistánském Abbottabádu. Osmatřicetiletý Robert O´Neill tvrdí, že to byl on, kdo bin Ládina zastřelil. Podle Matta Bissonnetta to však byl jiný příslušník.

Článek

Osmatřicetiletý O´Neill, který ze služby v roce 2012 odešel, v rozhovoru pro deník The Washington Post uvedl, že se v inkriminovanou noc společně s kolegou dostal do třetího patra bin Ládinova domu. Bin Ládina zahlédli, když vystrčil hlavu ze dveří ložnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

První střelec podle O´Neilla zaútočil, ale minul. O´Neill pak podle svých slov vtrhl do pokoje a bin Ládina zabil několika zásahy do hlavy. [celá zpráva]

Jinak ale akci v knize No Easy Day před dvěma lety popsal další vysloužilec, Matt Bissonnette, který se jí rovněž účastnil. Podle něj zabil bin Ládina první střelec. K O´Neillovi řekl televizi NBC News: „Dva různí lidé říkají ze dvou odlišných důvodů dva různé příběhy. Ať si říká, co říká, nebudu se do toho míchat.“

Mlčte, vzkázalo vojákům velení

Zajímavější než spor o to, kdo vypálil smrtící střely, je už samotná skutečnost, že elitní příslušníci veřejně vypovídají. Bissonnette se chystá vydat druhou knihu o svém působení v jednotce SEAL, zatímco ho stále vyšetřují, zda v té první nevyzradil tajné informace.

O´Neill poskytl anonymně rozhovor médiím už dříve, nyní se televize Fox News chystala jeho totožnost odhalit. To rozezlilo nejen velení SEAL, ale i jeho bývalé kolegy. Webový portál, který provozují, se proto rozhodl na protest zveřejnit jeho jméno dopředu.

Související témata:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Usáma bin Ládin

Foto: Reuters

Bojovníci džihádu v Ramádí

Kauza přiměla velení dopisem vyzvat příslušníky SEAL, aby dodržovali závazek o mlčenlivosti a nevystupovali na veřejnosti kvůli slávě a penězům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám