Hlavní obsah

Výbuch americké rakety Antares způsobil motor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Výbuch soukromé rakety Antares z minulého úterý zavinil hnací motor. Ve středu to na základě předběžných výsledků vyšetřování oznámila americká společnost Orbital Sciences, které nosná raketa s nákladní lodí Cygnus patřila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Americká raketa Antares po startu explodovalaVideo: Reuters

 
Článek

Agentura AFP uvedla, že motor je ruské provenience, ale upravila ho jiná americká firma. Nepilotovaný Cygnus mířil s nákladem k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Motory prvního ze dvou stupňů Antaresu jsou odvozené od ruských motorů vyrobených v šedesátých letech s některými komponenty pocházejícími z Ukrajiny. Jejich modernizaci provedla podle AFP americká společnost Aerojet Rocketdyne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Předběžné údaje a dosud provedené analýzy naznačují, že podle všeho selhalo palivové čerpadlo v jednom ze dvou motorů AJ-26 prvního stupně,“ konstatovala Orbital Sciences v prohlášení.

Nehoda závazky neovlivní

„Důsledkem je, že tyto motory u Antaresu už pravděpodobně nepoužijeme,“ dodala firma. V této souvislosti rovněž uvedla, že urychluje modernizaci hlavního pohonného systému této nosné rakety.

Ujistila také, že nehoda nijak neovlivní její závazky vůči americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Všechny zásobovací lety k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) prý budou uskutečněny do konce roku 2016, jak vyplývá z kontraktu s NASA v hodnotě 1,9 miliardy dolarů (42,3 miliardy Kč).

Foto: Handout, Reuters

Soukromá americká raketa Antares bez posádky v úterý explodovala několik sekund po startu z komerčního kosmodromu na ostrově Wallops Island v americkém státě Virginie.

Raketa Antares minulé úterý explodovala několik vteřin po startu z raketové základny Orbital Sciences na ostrově Wallops v americkém státě Virginie. Na oběžnou dráhu měla vynést kosmický kamion Cygnus, který mířil na Mezinárodní vesmírnou stanicí s téměř 2,3 tuny nákladu.

NASA později sdělila, že nešlo o náklad zcela nezbytný pro posádku orbitálního komplexu, a proto jí nehrozí žádné nebezpečí. Šlo o vůbec první nezdar v krátké historii kosmických letů soukromých společností. Nikdo při něm nepřišel o život ani nebyl zraněn.

NASA si najala Orbital Sciences a společnost SpaceX na přepravu nákladů k ISS poté, co v roce 2011 ukončila provoz raketoplánů. Kontrakty mají celkem hodnotu 3,5 miliardy dolarů (78 miliard Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám