Hlavní obsah

Američané volí Kongres i guvernéry

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washigton
Aktualizováno

Američané rozladění rozhádanými politiky ve Washingtonu jdou v úterý k volbám a rozhodnou, zda si v příštím Kongresu demokraté prezidenta Baracka Obamy udrží kontrolu aspoň nad Senátem.

Foto: Scott Audette, Reuters

Demokratický kandidát na guvernéra Floridy Charlie Crist při setkání s voličkami v Lake Worth.

Článek

Pokud tomu tak nebude, zbaví nabroušení republikáni prezidenta poslední možnosti k prosazování legislativních iniciativ ve zbývajících dvou letech jeho funkčního období.

Už nyní vládní Washington v podstatě nefunguje. Sněmovní republikáni blokují vše, co přijde z Bílého domu, a jejich pravicové křídlo napojené na konzervativní hnutí Čajových párty si brousí zuby na zrušení Obamovy zdravotní reformy a sní o ústavní žalobě proti němu.

Republikáni chystají odvetu

Volí se 438 poslanců Sněmovny a skoro třetina 100členného Senátu (36 mandátů). Kromě toho Američané volí 36 z padesáti guvernérů a rozhodují v místních referendech. Kaliforňané se například vyjádří, zda svůj stát rozdělit na šest samostatných celků.

Pro republikány to vypadá dobře, i pokud jde o účast.
Robert Erikson Kolumbijská univerzita

Předčasné hlasování, které běží už týden, dává podle průzkumů celkově náskok republikánům. Ti jsou rozhorlení a žene je naděje, že pokud ovládnou i horní komoru Kongresu, konečně skoncují s Obamovou politikou. „Až vyhrajeme, uvidíte, jak budou zákony schvalovány,“ nechal se slyšet republikánský senátor Rand Paul.

Demokraté na opětné získání většiny ve Sněmovně ani nepomýšlejí – jde jim právě jen o to, uhájit aspoň Senát. A nevypadá to pro ně nijak růžově: stačí, aby přišli o pouhých šest křesel, což je reálné.

„Podle nás jde o osm deset států, v nichž je to na hraně,“ říká Rob Collins, ředitel republikánské kampaně do Senátu. Jen v těchto státech obě strany vynaložily na TV inzerci 423 miliónů dolarů (9,4 mld. Kč).

Jeden z rozhodujících soubojů se odehrává v Severní Karolíně. Mandát tam obhajuje demokratická senátorka Kay Haganová, která v roce 2008 vyhrála na vlně Obamových hesel „Naděje“ a „Změny“.

Nyní se prezentuje jako politička středu, avšak oponent Thom Tillis jí prezidenta otlouká o hlavu, kde může, s tím, že z devadesáti procent hlasovala pro jeho legislativní návrhy. Haganová a její kolegové v dalších státech Obamu na mítinky nezvali. Prezidentovy preference se propadly pod 40 procent i kvůli jeho nepřesvědčivému přístupu k lavině ilegálních imigrantů ze Střední Ameriky, k obavám z šíření eboly a z nástupu Islámského státu.

Plebiscit za 82 miliard
Po dvou letech se opět volí všech 435 poslanců Sněmovny. Republikáni v ní mají většinu 233 ku 199, zbývající tři křesla jsou neobsazená.
Ve hře je i 36 křesel ve 100členném Senátu kontrolovaném demokraty poměrem 53 : 45. Dva nezávislí senátoři je podporují.
Ovládnou-li republikáni i Senát, prohloubí legislativní izolaci prezidenta Baracka Obamy a pokusí se zvrátit jeho reformy.
Jde o dosud nejdražší volby do Kongresu: kandidáti, jejich strany a zájmové skupiny vynaložili 3,67 miliardy dolarů (téměř 82 mld. Kč).
Američané rovněž rozhodují o guvernérech v 36 z padesáti států. V některých se volí i do místní legislativy, starostové měst a na pořadu jsou i místní referenda.
Voličská účast v poločase mezi prezidentskými volbami nepřesáhla od roku 1970 čtyřicet procent.

„Pro republikány to vypadá dobře a demokraté jsou v nevýhodě, pokud jde o účast,“ soudí politolog Robert Erikson z Kolumbijské univerzity. Mobilizovat voliče byla vždy Obamova silná stránka a demokraté právě dnes spoléhají především na Afroameričany.

Obama mobilizoval Afroameričany

Černoši i další menšiny už také nejsou tak plni zápalu pro Obamu jako dřív. Nicméně prezident v několika vystoupeních burcoval je a všechny stoupence, aby přišli k urnám. V témže duchu dal interview několika stanicím s převážně černošským posluchačstvem. Proti demokratům ale hovoří jak všeobecně nižší zájem o volby do Kongresu v poločase mezi prezidentskými, tak trendy minulých let. Zatímco 55 procent republikánů si je jisto, že přijdou hlasovat, z demokratů je o tom přesvědčeno jen 47 procent.

Navíc prezidentova strana v kongresových volbách od roku 1934 vždy ztratila křesla, což platí dvojnásob, konají-li se v prezidentově šestém roce v úřadě. Všechny předpovědi nicméně blednou před realitou volebního dne, kterou může zamíchat buď neočekávaně vysoká účast, nebo naopak špatné počasí, kdy mnoho lidí prostě zůstane doma.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám