Hlavní obsah

Z tisícovky nacistů si USA udělaly vlastní špióny

Právo, roš

Až tisíc předních nacistů, mezi nimi i válečných zločinců, využila po porážce hitlerovského Německa nejen CIA, ale i další americké tajné služby ve studené válce proti Sovětskému svazu, přičemž je dokonce chránily před stíháním.

Foto: ČTK

Dlouholetý ředitel FBI Edgar Hoover na snímku z roku 1961

Článek

Vyplývá to z nově odtajněných dokumentů z amerických archívů, které doplňují již známé informace, že předchůdkyně CIA, Úřad pro strategické služby (OSS, 1942–47), přijala v létě 1945 nabídku spolupráce Reinharda Gehlena, šéfa armádní rozvědky wehrmachtu.

Ten pro Američany oživil svou síť čtyř tisíc agentů ve východní Evropě a SSSR a vypracoval se až na šéfa západoněmecké výzvědné služby BND.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Záznamy ukazují, že dlouholetý ředitel FBI Edgar Hoover nejenže schválil verbování bývalých nacistů jako špiónů, ale dokonce pomíjel hrůzné činy, na nichž se za války podíleli, jako sovětskou propagandu,“ uvedla stanice BBC.

V roce 1980 FBI například odmítla sdělit vyšetřovatelům ministerstva spravedlnosti, co ví o 16 podezřelých nacistech žijících v USA, „jelikož všichni pracovali jako informátoři a poskytovali stopy vedoucí ke ‚komunistickým sympatizantům‘“, napsal deník The New York Times.

Ochránili spojence Adolfa Eichmana

Mezi chráněnce tajných služeb patřil například i důstojník SS Otto von Bolschwing, spolutvůrce plánů likvidace Židů. Za své služby se mohl v 50. letech usadit v USA, což jeho nyní 75letý syn odsuzuje.

Když von Bolschwing dostal strach, aby ho nestihl osud Adolfa Eichmanna, hlavního organizátora holokaustu vypátraného v roce 1960 izraelským Mosadem, americké tajné služby pomlčely o jeho spojení s tímto zločincem, jejž Izraelci odsoudili a popravili.

Dalším americkým agentem se stal litevský kolaborant s nacisty Aleksandras Lileikis, jenž se podílel na likvidaci 69 tisíc Židů. Jako špión působil ve východním Německu, pak se mohl usadit v Bostonu. „Objevily se důkazy, že CIA intervenovala v jeho prospěch, když se stal předmětem vyšetřování za válečné zločiny,“ uvedla BBC.

Nové skutečnosti o využívání nacistů službami USA přicházejí dva týdny poté, co vyšlo najevo, že americké úřady vyplácely na sociálním zabezpečení milióny dolarů desítkám nacistických válečných zločinců i poté, co byli z USA vyhoštěni, což umožnila mezera v zákoně.

Reklama

Výběr článků

Načítám