Hlavní obsah

Střelec z kanadského parlamentu před činem natočil video

– Ottawa • Aktualizováno

Střelec z kanadského parlamentu Michael Zehaf-Bibeau se před činem natočil na video dokazující ideologické a politické pohnutky svého počínání. Informovala o tom v neděli podle agentury Reuters kanadská policie. Ta rovněž prošetřuje kontakty, které měl muž před středečním útokem s dalšími osobami.

Foto: Handout, Reuters

Michael Zehaf-Bibeau na nedatovaném snímku vancouverské policie

Článek

Dvaatřicetiletý Zehaf-Bibeau minulou středu v centru Ottawy zastřelil vojáka držícího čestnou stráž u válečného památníku a pak se zbraní vtrhl do budovy parlamentu, kde zrovna zasedala kanadská vláda. Útočníka tam zabila stráž.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Před útokem natočil Zehaf-Bibeau sám sebe na video, z něhož vyplývá, že ho poháněly ideologické a politické motivy, uvedla policie. Ta rovněž prohlásila, že video podrobně zkoumá, ale nyní ho nemůže zveřejnit.

Policie rovněž prošetřuje kontakty útočníka s řadou dalších lidí ve dnech před útokem. Zaměřuje se přitom na to, zda tyto kontakty mohly k útoku přispět nebo ho usnadnit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video s útočníkem, který zastřelil kanadského vojákaVideo: Reuters

Kanadská policie dále oznámila, že Zehaf-Bibeau své aktivity před útokem financoval z vlastních výdělků. Nůž, který měl u sebe při útoku, prý patřil jeho tetě. Původ pistole, z níž minulý týden střílel, policie stále prověřuje.

Útok, po němž centrum Ottawy zůstalo z bezpečnostních důvodů řadu hodin uzavřené, Kanadu šokoval. Premiér Stephen Harper hovořil o teroristickém činu.

Směřoval na Blízký východ

Kanadská média minulý týden psala o tom, že Zehaf-Bibeau, jehož otec pochází z Libye, měl za sebou pestrou kriminální minulost a několikrát skončil ve vězení – vždy to však bylo kvůli méně závažným deliktům. Policie uvedla, že usiloval o vydání pasu. Dosud také nic nenasvědčovalo tomu, že by měl komplice.

Podle některých zpráv jeho matka původně policii sdělila, že její syn se chtěl vydat do Sýrie. Později uvedla, že měl namířeno do Saúdské Arábie, kde prý chtěl studovat korán.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám