Hlavní obsah

Kanadského premiéra během útoku zavřeli do kumbálu mezi smetáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

V kumbále mezi smetáky a žebříky přečkal ve středu dopoledne šéf kanadské vlády Stephen Harper útok 32letého Michaela Zehafa-Bibeaua v parlamentu. Napsal to deník Globe and Mail.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper

Článek

Ochranka premiéra zavřela do komory, jakmile se ozvaly u vstupní chodby výstřely. Harper tam strávil čtvrt hodiny.

„Někdo věděl, že je tam kumbál, tak ho tam umístili,“ řekl novinám parlamentní zdroj. Událo se to podle něj tak rychle, že mnoho přítomných poslanců mělo za to, že premiéra z parlamentu evakuovali. Odvezli ho ale až později.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video s útočníkem, který zastřelil kanadského vojákaVideo: Reuters

Ačkoliv střelec až k poslancům nedoběhl, protože ho v chodbě zastřelil příslušník čestné stráže, poslanci byli připraveni bránit se. Chopili se tyčí s vlajkami v zasedací místnosti. „Bylo to patnáct vlajek. Všechny až na dvě byly rozebrány,“ popsal jeden ze zákonodárců a dodal: „Ti chlapi je drželi jako kopí, připraveni bodnout každého, kdo vstoupí.“

Někteří poslanci si pod odvolání poplachu tyče ponechali jako suvenýry.

Útočník zastřelil před parlamentem vojáka a uvnitř postřelil tři lidi, než ho zabil příslušník čestné stráže Kevin Vickers, jenž vůbec poprvé naostro tasil zbraň. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám