Hlavní obsah

Útočník z kanadského parlamentu nedávno přestoupil k islámu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa
Aktualizováno

Mužem, který ve středu smrtelně postřelil vojáka před kanadským parlamentem a následně vnikl dovnitř, byl 32letý syn vrchní imigrační úřednice Michael Zehaf-Bibeau, který nedávno přestoupil k islámu. Před časem se chtěl vydat na Blízký východ, ale kanadské úřady mu vzaly pas. V minulosti byl už trestně stíhán kvůli drogám a loupežím, uvedl ve čtvrtek deník Daily Mail.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kanaďané uctívají květinami památku zastřeleného vojákaVideo: Reuters

 
Článek

Zehaf-Bibeau se původně jmenoval Michael Joseph Hall. Vyrostl ve městě Laval severně od Montrealu a studoval na soukromých školách. Jeho matka Susan pracuje ve federálním úřadu pro uprchlíky a imigraci, kde je zástupkyní šéfa imigračního oddělení. S manželem, libyjským podnikatelem Bulgasemem Zehafem se rozvedla, když bylo synovi 17 let.

Foto: Profimedia.cz

Michael Zehaf-Bibeau

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už jako devatenáctiletý se Zehaf-Bibeau dostal do křížku se zákonem, když způsobil ublížení na zdraví. U soudu v Quebeku má celkem 13 záznamů. V roce 2003 byl stíhán kvůli držení zbraně, o rok později kvůli kvůli držení marihuany a drogy PCP. Většinou vyvázl s podmínkou nebo krátkým trestem. Ten nejdelší – na dva roky s podmínečným odkladem na tři roky – mu soud uložil v roce 2003 za loupež.

Nejasný duševní stav

Po opětovném obvinění v roce 2011 ho zkoumal psychiatr, aby posoudil, zda je duševně způsobilý k tomu, aby stanul před soudem. Odborník usoudil, že může být souzen.

Podle jednoho jeho známého ale nebyl Zehaf-Bibeau psychicky zdráv. Občas se prý projevoval divně. „Říkal, že po něm jde ďábel. Myslím, že musel být psychicky nemocný,“ řekl David Bathurst. Podle něj se na první pohled nezdálo, že by Michael mohl být násilník.

K islámu konvertoval Zehaf-Bibeau, jehož posledním známým bydlištěm byla ubytovna Armády spásy ve Vancouveru, před pár lety. Bathurstovi nedávno řekl, že chce odjet na Blízký východ, aby tam studoval náboženství a arabštinu. Úřady mu však podle serveru The Globe and Mail zakázaly vycestovat, protože se bály, že se přidá k radikálnímu hnutí. Bathurst tvrdí, že se Zehaf-Bibeau znal s mužem, který se vydal do Sýrie, kde se přidal k extremistům z Islámského státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba na chodbě kanadského parlamentuVideo: Reuters

Ve čtvrtek Michael u válečného památníku před kanadským parlamentem postřelil 24letého armádního příslušníka Nathana Cirilla. Ten později následkům zranění podlehl. Zehaf-Bibeau pak pronikl do parlamentu, odkud svědci hlásili desítky vypálených ran.

Svědek popsal, že útočník před parlamentem zastavil jedno auto a jeho řidiče přinutil vystoupit. Pak najel před vchod pro poslance a vnikl dovnitř.

Útočníka zastavil příslušník čestné stráže Kevin Vickers. Zehaf-Bibeau byl na místě mrtvý. Nejméně jeden člen ochranky byl zraněn.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám