Hlavní obsah

Radikál v Kanadě najel autem do vojáků, policie ho zastřelila

Ottawa
Aktualizováno

Kanadská policie zastřelila v pondělí 25letého muže, který se svým vozem ve městě Saint-Jean-sur-Richelieu na jih od Montrealu najel do dvojice vojáků na chodníku. Jeden z vojáků zemřel. Muž své auto po zhruba čtyřkilometrové honičce převrátil na střechu, ale pak začal po policistech střílet. Podle kanadského premiéra Stephena Harpera byl pachatel radikál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Radikál v Kanadě najel autem do vojáků, policie ho zastřelilaVideo: Reuters

 
Článek

Martin Couture-Rouleau se svým autem najel do dvojice vojáků v pondělí ráno. Jeden byl zraněn jen lehce, druhý byl v kritickém stavu a svým zraněním podlehl.

Řidič z místa ujel a policie ho pronásledovala. Zhruba o čtyři kilometry dál řízení nezvládl a auto převrátil na střechu. Z vozu vylezl a začal po policistech střílet. Ti palbu opětovali. Útočník na následky zranění zemřel po převozu do nemocnice.

Podle sousedů se Couture-Rouleau žijící v Québeku stýkal poslední rok s radikálními muslimy.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Mladý řidič po honičce s policií se svým autem havaroval.

„Federální úřady potvrdily, že existují jasné náznaky, že tento člověk byl zradikalizován,“ uvedl premiér Stephen Harper v písemném prohlášení. Dodal ještě, že o dotyčném věděly bezpečnostní složky, čímž přiživil spekulace o teroristickém útoku.

Předseda vlády neupřesnil, zda se jednalo o islámského radikála, některá kanadská média ale upozornila, že se případ udál poté, co se Kanada zapojila do boje proti extremistům z Islámského státu (IS) v Iráku. Kanadské služby odhadují, že v řadách IS, který válčí také v Sýrii, působí 130 Kanaďanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám