Hlavní obsah

V americkém Fergusonu opět protestují tisíce lidí

Ferguson (USA)

V americkém Fergusonu vyšly v sobotu do ulic tisíce demonstrantů na protest proti policejnímu násilí. Protesty znovu zesílily poté, kdy došlo k dalšímu zastřelení černocha bělošským policistou. Podle aktivistů je tento čin, stejně jako ten dřívější, kdy policista zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna, rasově motivovaný.

Foto: ČTK/AP

Demonstranti před policejním oddělením v americkém Fergusonu

Článek

V září protestů ubylo, místní úřady se však nyní znovu obávají jejich možného vyhrocení v souvislosti se smrtí dalšího osmnáctiletého černocha, kterého ve středu v St. Louis zastřelil bělošský policista. Podle policie byl však tentokrát černoch ozbrojen a na muže v uniformě, který byl mimo službu, vystřelil.

K místním občanům a aktivistům se v sobotu podle agentury Reuters připojili míroví aktivisté z období války ve Vietnamu, newyorští studenti a další lidé, kteří byli na předměstí St. Louis dopraveni autobusy z Chicaga, Nashvillu a dalších měst.

V čele protestního pochodu šla matka zastřeleného Michaela Browna, která se později s částí demonstrantů vydala k sídlu fergusonské policie. Protestující tam zástupcům sboru s 90 procenty bělošských policistů na většinově černošském předměstí dali najevo, že považují některé jejich praktiky za rasovou diskriminaci.

Foto: Jim Young, Reuters

Čtyřdenní protestní akce zvané Ferguson October (fergusonský říjen) začaly v pátek odpoledne pochodem stovek účastníků k sídlu prokuratury St. Louis, kde se demonstranti znovu domáhali toho, aby prokuratura obvinila ze zločinu policistu Darrena Wilsona, který před téměř dvěma měsíci zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna.

Jeho zastánci tvrdí, že nepředstavoval pro policistu nebezpečí a stal se jednou z obětí rasismu v řadách většinově bělošské policie, zatímco oponenti na základě některých svědeckých výpovědí sdílejí názor, že mladík utíkal před mužem zákona po loupeži a mohl jej ohrozit.

Foto: Jim Young, Reuters

Protestující v americkém Fergusonu

V sobotu byl dav ještě početnější než při pátečních protestech. Demonstranti procházeli ulicemi St. Louis několik hodin a vykřikovali nadávky směrem ke kordonu policistů s helmami a štíty. Řada protestujících měla masky či šátky pro případ, že by policie nasadila slzotvorný plyn, k čemuž tentokrát nedošlo; policie ani nezatýkala.

"Pořád v té situaci vězíme až po krk. Nezbalili jsme si věci a neodešli domů. Tohle není věc na jednu noc," řekl místní rapper a organizátor protestů Kareen Jackson, podle něhož lidé nezanechají veřejných akcí, dokud nepřesvědčí policii, aby změnila svůj údajně nevyvážený přístup k lidem různé barvy pleti.

Bezprostředně po Brownově smrti zaplavila Ferguson vlna nepokojů spojená s rabováním a se střety s policií, při níž byly zraněny desítky lidí a přes dvě stovky policie zadržela.

Organizátoři demonstrací před tímto víkendem očekávali účast 6000 až 10 000 lidí. Podle jejich odhadů se sobotního pochodu mohlo zúčastnit na 3000 osob, policie žádná čísla nezveřejnila. V neděli mají protesty pokračovat a na pondělí jsou plánovány různé projevy občanské neposlušnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám