Hlavní obsah

V Mexiku pátrají po ztracených studentech a našli další čtyři utajené hroby

Mexické úřady v rámci pátrání po 43 nezvěstných studentech, kteří se ve státu Guerrero na jihozápadě země pohřešují již dva týdny, nalezly další čtyři hroby s lidskými ostatky. Úřady se podle agentury Reuters obávají, že pohřešované studenty mohli zavraždit členové zločineckých gangů a místní policie.

Foto: Stringer/mexico, Reuters

Demonstranti a členové Amnesty International s fotografiemi pohřešovaných studentů v Mexiku

Článek

Čtyři nedávno zatčení podezřelí „nás dovedli na místo, kde jsme našli čtyři hroby, ve kterých podle nich spočívají ostatky studentů“, řekl generální prokurátor a ministr spravedlnosti Jesús Murillo Karam podle agentury AFP. Zatím není jasné, kolik těl se v hrobech nalézá. Na místě pracují experti.

Hroby se nalézají nedaleko města Iquala, kde 26. září při policejním potlačování studentských demonstrací zemřelo šest lidí a 25 bylo zraněno. Současně zmizelo 43 studentů. Podle svědků prý byli odváženi policejními vozy. Kvůli spornému zásahu bylo později zatčeno 22 místních policistů. Mezitím počet zadržených podle prokurátora stoupl na 34.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Felix Marquez, ČTK/AP

Mexický voják na místě nálezu nových hrobů

Od konce minulého týdne se úřadům podařilo nalézt již deset tajných hrobů s desítkami těl, které ale ještě nebyly identifikovány. Zjistit totožnost ostatků mají testy DNA; příbuzní pohřešovaných studentů už své vzorky poskytli. [celá zpráva]

Podezřelá rodina starosty

Z odpovědnosti za masakr je podle prokurátora podezřelý starosta města José Luis Abarca a jeho manželka María de los Angeles Pinedaová, která je prý sestrou dvou narkobaronů. Právě starostova choť podle vyšetřovatelů vydala náčelníkovi městské policie rozkaz k potlačení studentských demonstrací, aby ji nerušily při projevu o péči o rodiny. Starosta, jeho choť a policejní náčelník jsou ale dávno na útěku.

V Mexiku od roku 2006 zemřelo násilnou smrtí přes 80 000 lidí a dalších 20 000 se pohřešuje. Právě stát Guerrero, kde leží i známé přímořské letovisko Acapulco, patří k oblastem, které jsou nejhůře postiženy vlnou násilí spojeného s obchodem s drogami, únosy a vydíráním.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám