Hlavní obsah

Ve světě nuceně pracuje 168 miliónů dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Zhruba 168 miliónů dětí ve věku pěti až sedmi let bylo v loňském roce nuceno pracovat, přičemž polovina z nich vykonávala rizikové práce. V úterý to oznámilo americké ministerstvo práce.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Děti v Iráku. Ilustrační foto

Článek

„Tato zpráva osvětluje osud odhadovaných 168 miliónů dětí ve světě, kteří se dřou v příšeří - plazí se v podzemních důlních šachtách, šijí v textilních továrnách nebo slouží jako pracovníci v domácnostech,“ uvedl ministr práce Thomas Perez.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle jeho úřadu se ale situace dětí oproti předchozímu roku zlepšila. Perez uvedl, že stále více zemí proti dětské práci bojuje a usiluje o to, aby se dětem dostalo řádné výchovy a vzdělání. Největší pokrok v poslední době udělaly Albánie, Brazílie, Chile, Kolumbie, Kostarika, Ekvádor, Salvador, Pobřeží Slonoviny, Peru, Filipíny, JAR, Tunisko a Uganda.

Nadále však zhruba 85 miliónů dětí vykonává rizikové práce. Problémy přetrvávají například v zemích rovníkové Afriky.

Zpráva Američanů se zabývá 140 zeměmi světa, samotnými USA a západní Evropou však nikoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám